Ce spuneti de asta: absolventii facultatilor de stat, pusi sa plateasca studiile daca parasesec tara

Termina o facultate, uneori cu mari sacrificii financiare din partea parintilor, dar constata ca in tara nu au ce face cu diploma obtinuta. Adeseori isi gasesc locuri de munca pentru care nu le-ar fi trebuit studii superioare, iar salariile abia le ajung de la o luna la alta, in conditiile in care cei mai multi locuiesc cu parintii pentru ca nu-si permit sa inchirieze o locuinta si, in niciun caz, sa acceseze un credit pentru o locuinta proprie.

Asa stand lucrurile, multi pleaca din tara in state unde pana si salariul minim pe economie le permite sa traiasca decent si sa mai si puna un ban deoparte. Sunt insa voci care sustin ca nu e corect. Absolventul de facultate ar trebui sa-si plateasca studiile urmate pe banul statului roman, spun acestea.

E corect ? Statul roman ii pregateste, dar apoi ii abandoneaza pe acesti tineri. Si ei trebuie sa accepte statutul de someri sau de muritori de foame.

Si cand vorbim de pregatirea acestor tineri sunt mari semne de intrebare. „Nu sunt bine pregatiti”, spun angajatorii care ii resping la interviu. Dar a cui este vina ? Doar a tinerilor, sau si  a facultatilor care, uneori, isi masoara „performantele” doar prin numarul mare de absolventi scosi pe „banda rulanta”.

Culmea, propunerea de a-i pune la plata pe absolventii de facultate care parasesc tara dupa terminarea studiilor universitare vine de la un presedinte de federatie sindicala si cadru universitar. Asta pentru a opri „exodul creierelor”. Oare alta solutie, mai corecta fata de tineri, nu ar putea gasi statul roman ca sa-i determine pe acestia sa nu mai plece din tara ?

Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater” si profesor universitar la Politehnica, este de parere ca ar trebui elaborată o lege care „sa permita recuperarea macar a unei parti din investiţia statului in acesti tineri”, scrie ziarulring.ro.

O astfel de „solutie”, de punere la plata a tinerilor care au studiat la facultati de stat si au plecat apoi in alte tari la munca  fost pusa in practica si pe vremea lui Ceausescu. Atunci, insa, nu prea vedeai absolventi de facultati someri.

„La noi este arhicunoscut exodul medicilor, al celor din domeniul IT si din multe alte specializari ale ingineriei. Va dati seama ca ne doare acest aspect, in momentul de fata ne este foarte greu sa ii determinam sa ramana in Romania pentru ca posturile sunt mai prost platite. Ei se vor duce in alte tari, vor aduce progres unitatilor economice din acea tara si, mai important pentru noi, care ne gandim si la pensie, vor plati si pensiile altora”, a declarat Anton Hadar, potrivit ziarulring.ro.

Tinerilor li se mai reproseaza pregatirea slaba cu care ies din facultati. Angajatorii spun ca la interviuri e „dezastru”.  

„70% din studentii care urmeaza aceste facultati chiar nu stiu nimic dupa terminarea studiilor. Ies economisti pe banda rulanta, ies specialisti in limbi straine, dar cati dintre ei isi gasesc joburi sau ies pregatiti pentru ceea ce au facut in facultate? Vine un economist de la o facultate la interviu pentru postul de contabil si nu stie nimic. Ce sa fac cu el? Ca nu stie ce sunt alea conturi, nu stie sa faca un bilant. In momentul de fata avem foarte multi oameni cu facultati care isi cauta posturi de secretare, de ajutor de bucatar, de muncitori. Nu opteaz pentru ceea ce au invataat in facultate pentru ca au fost la niste interviuri, au clacat ca nu au stiut si nu i-a angajat nimeni”, sustine, pentru aceeasi publicatie, Vasile Stefanescu, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor (UGIR) 1903.

In aceste conditii, oare reprezentantii facultatilor nu ar trebui intrebati ce se intampla ? Luand in calcul ca fiecare facultate isi selecteaza dupa bunul plac candidatii, profesorii acestor facultati pregatesc tinerii admisi si tot ei ii examineaza si le dau diplomele… Nu ar trebui intrebati si reprezentatii facultatilor de calitatea muncii lor, si nu aruncata intreaga vina pe tinerii instruiti pe banii statului ?

Poate, cand vine vorba de banii statului, ar trebui pusi la plata si cei responsabili de faptul ca tinerii instruiti de ei nu fac fata cerintelor pietei muncii. Cum se spune, au pierdut timpul pe bancile scolii si pe cheltuiala parintilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.