Voi intrebati, medicul Tatiana Balauca va raspunde.
Carmen Avasiloaie: In ultimele zile se tot discuta despre capusa. Va rog sa-mi spuneti ce este o capusa? Daca am fost muscata, ce ar trebui sa fac? Si ultima intrebare: cum pot sa recunosc o muscatura de capusa?
Dr. Tatiana Balauca: Capusa, insecta care este purtatoarea bacteriei numita Borrelia, poate cauza infectia Lyme, numita si borrelioza sau „boala cu 1.000 de fete”. Netratata la timp, aceasta afectiune poate duce la complicatii foarte grave precum meningita, encefalita, artrita (localizata mai ales la genunchi), cardita (afectarea inimii) sau paralizia nervului facial. Din fericire, mai putin de 5% dintre intepaturile de capusa produc Boala Lyme.
Ce faci daca ai fost muscat de capusa?
Capusa adulta poate fi observata cu ochiul liber si trebuie scoasa imediat, in timp ce puiii de capusa (nimfele) se prezinta pe piele sub forma unor puncte negre cat un varf de ac. Este nevoie de un timp de cel putin 24 de ore in care capusa trebuie sa stea atasata de corpul uman, pentru a transmite Borellia. Asa ca, daca observati o capusa pe pielea d-voastra, indepartati-o rapid! Daca aveti o penseta la indemana, apucati capusa cat mai aproape de locul de implantare din piele si trageti-o afara incet, dar cu fermitate. Dezinfectati locul muscaturii cu alcool sanitar sau alta solutie antiseptica.
Cum recunoastem o muscatura de capusa?
Initial, infectia poate fi lipsita de simptome sau poate fi cu manifestari minime. Pe piele apare o leziune rosie care se mareste de la zi la alta (eritem migrans). De asemenea, boala se poate manifesta prin simptome care imita gripa: febra, dureri de cap.
Consultati un medic in urmatoarele situatii:
– Daca nu ati reusit sa indepartati complet capusa
– Daca apar simptome de tip gripal sau o eruptie pe piele
– Daca in urmatoarele 3 saptamani apare la nivelul pielii, in jurul muscaturii, o placa rosiatica care se intinde mai mult de 5 cm
– Copiii care au febra sau dureri de cap.
Atentie!
Utilizarea de benzina, motorina sau alti solventi organici pentru a sufoca capusa trebuie evitate. De asemenea, nu incercati sa ardeti capusa cu un bat de chibrit.
Pentru a nu intra in contact cu capusele
Evitati pe cat posibil zonele impadurite si spatiile cu iarba. Daca petreceti mai mult timp in aceste zone, imbracati-va cu haine deschise la culoare pentru a putea detecta usor eventualele capuse.
Purtati pantaloni lungi pentru a pastra insectele departe de piele.
Inainte de a iesi din casa, utilizati o crema sau un spray impotriva insectelor.
Nota redactiei: Daca aveti intrebari pe teme de sanatate, va rugam sa ne scrieti pe email reporterul@gmail.com iar doamna dr. Balauca Tatiana Mihaela, medic specialist medicina de familie, va va raspunde in timp util. Raspunsurile le veti gasi in saptamanalul reporterul si pe site-ul publicatiei la adresa www.reporterul.ro.