Home Social CE TREBUIE sa STITI despre ULEIURI. CAND sunt daunatoare si CARE SUNT...

CE TREBUIE sa STITI despre ULEIURI. CAND sunt daunatoare si CARE SUNT CELE MAI SANATOASE

Uleiul este un produs esential in bucatarie. In vremurile noastre, oferta de uleiuri vegetale este una la fel de bogata precum grasimile din acest lichid. Care sunt, insa, cele mai sanatoase ?

Va prezentam 5 uleiuri excelente pentru sanatate:
 
Uleiul vegetal poate fi extras din floarea soarelui, maslin, palmier sau in. O singura lingura contine aproximativ 120 calorii ceea ce inseamna ca tebuie sa aveti grija la consum si sa cititi atent etichetele. Unii medici recomanda 5 uleiuri de top pentru sanatate.
 
Aici, regasim uleiul de masline extravirgin, uleiul de in si cel de canepa, uleiul de avocado si cel extras din floarea-soarelui. Important este insa ca acestea sa fi fost presate la rece, pentru a pastra din nutrientii atat de pretiosi sanatatii noastre. 
 
Uleiul de floarea–soarelui presat la rece este plin de vitamina E, o sursa de protectie pentru artere si pentru inima. Acest tip de ulei are un continut mare de lecitina ceea ce ajuta la tonifierea sistemului nervos. Unele uleiuri vegetale se pot folosi la gatit, in vreme ce altele degaja substante cancerigene, avertizeaza specialistii. 
 
Prajelile sunt, in general, daunatoare pentru organism, dar daca totusi vreti sa preparati alimentele alegeti varianta cea mai buna. De exemplu, nu prajiti alimentele in uleiul de floarea-soarelui pentru ca nu rezista la temperaturi inalte si are punct de fum scazut. Desi foarte populara in Romania, aceasta metoda favorizeaza compusii toxici. Uleiul de masline extravirgin are o rezistenta buna la temperaturi inalte dar isi pierde substantele valoroase. Care este atunci solutia? Specialitsii recomanda 5 uleiuri daca vreti sa caliti ceapa sau o alte legume.
 
Pe lista buna pentru prajit, regasim uleiurile extrase din: palmier, rapita, nuci macadamia, susan sau arahide, toate nehidrogenate!
 
Uleiurile la rece sunt obtinute direct prin presarea mecanica a semintelor, fara un proces chimic. In cazul produselor rafinate, extractia din seminte se face la temperaturi ridicate ceea ce anuleaza din componentele benefice, dar adauga substante chimice. Uleiurile presate la rece sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, in vitamine, minerale si antioxidanti. Ele previn imbatranirea precoce, scad colesterolul si hipertensiunea arteriala si au un efect benefic asupra ficatului si a pielii.
 
Uleiul de masline presat la rece este numit si “aurul lichid”, datorita beneficilor sale!
 

Exit mobile version