Home Social Cei mai MARI INAMICI ai CREIERULUI

Cei mai MARI INAMICI ai CREIERULUI

Creierul este unul dintre organele care ii fascineaza pe cercetatorii din intreaga lume, modul in care acesta functioneaza fiind in continuare un mister. Ceea ce se stie cu siguranta este ca anumite activitati zilnice sunt nocive pentru creier, deoarece il imbatranesc si imbolnavesc prematur.

Chiar si cel mai mic gest pe care-l facem este coordonat de creier, acesta fiind cea mai complexa structura din corpul uman. Este format din nu mai putin de 100 de miliarde de neuroni, ce formeaza in jur de 1.000 de legaturi, care, la randul lor, pot transmite impulsuri electrice si cu o viteza de 400 de km pe ora. Functionarea deficitara a creierului duce la destabilizarea intregului organism.

Alcoolul afecteaza memoria

Este contraindicat sa consumi des alcool, pentru ca acesta favorizeaza deshidratarea. In lipsa apei, celulele organismului, inclusiv cele din creier, se regenereaza mai greu, ceea ce afecteaza memoria. In acelasi timp, alcoolul distruge acizii grasi, o componenta esentiala in structura creierului. Alcoolul in exces poate afecta unele functii ale creierului, cum sunt vorbirea, memoria si coordonarea.

Nicotina, cea mai nociva substanta

Substantele toxice din componenta tigarilor omoara celulele rosii, o bariera de protectie a organismului impotriva radicalilor liberi.

Sub actiunea acestora, neuronii imbatranesc prematur, iar legaturile dintre acestia sunt afectate, motiv pentru care impulsurile electrice se realizeaza cu o viteza mai mica, iar reactiile sunt incetinite.

Mai mult, nicotina din tigari duce la ingustarea si la slabirea venelor si a arterelor si astfel sangele ajunge mai greu la creier, in timp ce riscul de accident vascular cerebral creste. Sunt afectati si fumatorii pasivi, adica cei care doar inspira fumul.

Poluarea, un inamic nevazut

Nivelul tot mai crescut de poluare duce la slabirea sistemului imunitar. Astfel, radicalii liberi din atmosfera degradeaza celulele creierului. Fumul degajat de masini sau cel rezultat de la marile fabrici are in componenta sa si cadmiu, un metal greu care impiedica organismul sa absoarba necesarul zilnic de zinc.

In lipsa acestui mineral, apar starile de confuzie, depresie, puterea de concentrare scade, precum si pofta de mancare.

Alimentele bogate in grasimi, un pericol

Toate alimentele semipreparate sau cele de gen fast-food sunt o sursa de grasimi saturate, nocive pentru creier. Acestea, impreuna cu prajelile, favorizeaza cresterea grasimii din sange, adica a colesterolului „rau“. In timp, acesta se depune pe vasele de sange, ingreunand circulatia sangvina. Sangele transporta oxigen catre creier, iar cand circulatia lui e perturbata, activitatea neurala se deterioreaza.

Stresul, o consecinta nedorita a vietii moderne

Acesta creste nivelul de cortizol, un hormon care distruge legaturile dintre neuroni. Astfel, probabilitatea de a suferi de Alzheimer sau de pierderi de memorie este mult mai mare.

Alimente care protejeaza creierul

– Nucile si semintele, intrucat sunt surse de vitamina E
– Pestele gras, in special somonul, deoarece contine acizi grasi Omega-3
– Avocado, pentru ca are in compozitia sa grasimi mononesaturate
– Cereale integrale, care au rol in imbunatatirea circulatiei sangelui
– Fasole uscata, este bogata in glucoza, care este considerata combustibilul creierului
– Ciocolata neagra, intrucat are proprietati antioxidante

Cea mai importanta si eficienta metoda de prevenţie a bolilor neurologice este alegerea si respectarea stilului de viaţa echilibrat. Si aici este vorba, in principal, despre dieta (relaţia dintre nutritie si sanatatea vasculara, o dieta bogata in antioxidanti), activitatea fizica (sportul ajuta la cresterea agilitatii conexiunilor intre neuroni), emotiile pozitive (intelegerea cu prietenii si familia, socializarea), gestionarea emotiilor (stresul este unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii, pentru ca favorizeaza oxidarea tesuturilor); consumul moderat de bauturi alcoolice, tutun, cafea etc.

Ideal este sa avem o viata organizata, in asa fel incat sa ne putem odihni suficient, sa mancam variat si cat mai multe alimente proaspete, si nu procesate, sa facem miscare sustinut cel putin 30 de minute in fiecare zi si sa folosim cu masura toate tehnologiile.

Exit mobile version