Cele mai prietenoase ANIMALE DE COMPANIE!

Dincolo de efectele pozitive pe care animalele de companie le au asupra copiilor, cei mici pot fi expusi si unor riscuri asupra sanatatii.

Psihologii spun ca un prieten necuvantator il ajuta pe copil sa fie mai responsabil si sa socializeze, iar studiile arata ca prietenii necuvantatori scad riscul de alergii la cei mici.

Insa, animalele pot transmite si numeroase boli infectioase.

Porcusorul de guineea, o alegere sigura

Porcusorii de guineea pot transmite numeroase boli infectioase si pot provoca alergii, dar acest lucru se intampla destul de rar. De fapt, porcusorii sunt printre cele mai sigure animale de companie, datorita caracterului bland si a riscului mic de accidentare in timpul jocului.

Atentie! Trebuie sa-i explici copilului ca porcusorul, fiind mic, poate fi ranit foarte usor.

Pisicile sunt imprevizibile

Sunt gratioase, dornice de dezmierdat si dupa fata par ingerasi. Insa pisicile sunt imprevizibile si, uneori, chiar cele mai blande zgarie si musca fara avertisment. Nu suporta „chinurile” la care le supun uneori copiii, nu le place sa fie trase de coada si multe dintre ele nu se lasa prea mult tinute in brate.

Pisicile pot transmite diverse boli, mai ales cand nu sunt respectate masurile de igiena. Prin muscatura si zgarieturile lor pot fi eliminati paraziti care afecteaza si omul. Astfel, copilul poate face boala zgarieturii de pisica, o infectie bacteriana manifestata prin febra si inflamarea ganglionilor limfatici.

Sfat: Nu lasati pisicile nesupravegheate in camera bebelusului, pentru ca se pot cuibari langa cel mic si, uneori, ii pot ingreuna respiratia in timpul somnului.

Cainii, cel mai bun prieten

Dintre toate animalele de companie, cainii ii ajuta cel mai mult pe copii sa se responsabilizeze. Totusi, este bine de stiut ca multe dintre muscaturile produse copiilor provin de la cainele din casa sau din curte.

Cainii pot transmite boli infectioase, unele cu evolutie grava. O muscatura care la un adult nu lasa urme, pentru un copil poate fi grava, cu atat mai mult cu cat copiii mici sunt muscati frecvent in zona capului si a fetei.

Sfat! Evita cainii din rasa rottweiler sau pit bull. Cei mai potriviti pentru copii sunt cei din rasele golden retriever si labrador.

Papagalii mici ciupesc

Papagalii de talie mica pot sa ciupeasca sau sa produca rani grave (rasele mai mari), daca sunt deranjati sau daca cei mici baga degetele in colivie.

Papagalii pot transmite diverse boli infectioase, cum este psitacoza, si sa produca alergii din cauza pufului si a penelor care se ridica in aer. In general, pasarile sunt sensibile la zgomote puternice, cum sunt plansetele sau tipetele copiilor mici ori din cauza obiectelor lovite de colivie.

Broscutele testoase, risc de salmoneloza

Salmoneloza este cunoscuta ca fiind boala cel mai frecvent transmisa omului de catre reptilele crescute ca animale de companie, in general, si testoase, in particular. Salmonella este o bacterie ce poate produce tulburari digestive atat adultilor, cat si copiilor, iar cei mici sunt expusi unor forme ale bolii mult mai grave.

Atentie! Transmiterea bacteriei se face mai usor cand copiii nu respecta cu strictete masurile de igiena.

Scad riscul de alergii

Preconceptiile cum ca un animal de companie reprezinta o sursa de probleme de sanatate pentru copii au fost de mult infirmate prin cercetari complexe.

Un studiu australian arata ca acei copii care cresc cu un caine in casa, chiar de la varsta de sugar, au un sistem imunitar mai puternic si un risc mai scazut de alergii asociate astmului.

Copiii care cresc alaturi de animale dovedesc mai multa empatie, se integreaza mai usor intre colegi si sunt mai implicati in activitati sportive, hobby-uri, activitati casnice.

Copiii care sufera de deficit de atentie (ADHD sau THDA – tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie) isi pot canaliza atentia asupra animalului de companie, element care ii ajuta sa invete sa se concentreze.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.