Perlele lor au facut profesorii corectori sa rada in hohote.
Cei mai multi elevi au fost pusi in dificultate de romanul „Ion”, scris de Liviu Rebreanu. Fiecare a inteles altceva si s-a chinuit sa fie cat mai explicit pe foaia de examen.
Ce a iesit, puteti vedea mai jos:
1. „Inceputul romanului il arata pe Ion un baiat ce se trezeste de dimineata, tractoarele trecand pe ulita si el mergand la lucrat pamantul”.
2. „La inceput, Ion este sarac si stabil din punct de vedere psihologic. Desi era nebun dupa avere si iubea pamantul mai presus decat propria sa viata acesta nu recurge la gesturi extreme”.
3. „Relatia dintre Ion si Florica, desi promitatoare la inceput, se dovedeste, in final, a fi un real esec, deoarece fiecare sfarseste in bratele altcuiva, fiind condamnati la o iubire neimpartasita”.
4. „George si-a dorit-o pe Ana si, nereusind, s-a orientat catre Florica”.
5. „In final, iubirea dintre Ion si Florica nu supravietuieste testelor”.
6. „Liviu Rebreanu s-a bagat intr-o simbioza minunata cu viata satului, el scriind un roman extraordinar”.
7. „Romanul Ion ne inspira sa ne respectam mult mai mult unii intre ceilalti ca oameni, cu atat mai mult intr-o relatie”.
8. „Fiind un om violent, fara scrupule, ce si-a batut joc de Ana, Ion are in gandire doar banul si averile”.
Si celelalte cerinte ale examenului i-au incurcat pe elevi.
1. Retelele de socializare sunt ca un frigider: nu este nimic nou, dar totusi intram. Ele ne congeleaza mintea si ne fac sa nu mai gandim si devenim zombi.
2. Cetateanul turmentat: infatisarea sa fizica lasa de dorit, dar cea psihica, desi imbibata cu alcool, inca mai functiona vag.
3. Perspectiva narativa in fragmentul citat este inexistenta.
4. Virgula s-a folosit pentru ca a fost pusa de autorul fragmentului, Vasile Alecsandri, si, prin urmare, acolo trebuie sa fie.
5. Naratorul este omniscient, iar verbele folosite sunt la persoana I.
6. Verbele la timpul perfect simplu sunt prezente pentru a ne arata viitorul.
7. Copiii din ziua de astazi au ajuns sa stea in casa toata ziua, pe facebook, sau pe cine stie ce alt site de socializare, in loc sa iasa afara la aer curat, sa se joace, cum o faceam si noi inainte de internet si facebook. Dau ca exemplu facebookul, nu am nimic cu fetele dar asta trebuie sa o spun, ele au ajuns, pentru niste likeuri, sa se pozeze aproape dezbracate, unele chiar dezbracate, si sa posteze fotografia pe facebook. De ce? Pentru niste amarate de likeuri, si asta nu e problema cea mai mare. Cea mai mare problema e ca ele o fac de la varste fragede, 12-14 ani.