CENTRALELE termice de APARTAMENT – COSTURI MARI pe care LE VOR ADUCE PROPRIETARILOR

Legislatia impotriva centralelor termice de apartament se inaspreste continuu. O directiva a Uniunii Europene, in acest sens, va intra in vigoare chiar in aceasta toamna, mai exact in septembrie 2015. Potrivit acesteia, va fi permisa, doar vânzarea centralelor termice cu condensare.

 
Pe de alta parte, legislatia europeana, la care s-a aliniat si Romania, prevede ca dupa 10 ani de la montare, centrala termica de apartament sa fie inlocuita cu alta noua.
 
Mai mult, pe familiile care au centrale termice de apartament le asteapta si taxe noi.
 
Ionut Nejloveanu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), a vorbit la Romania TV despre aceste lucruri, care trebuie spuse romanilor ce isi incalzesc locuintele cu centrale termice individuale pe gaze. Acesta a subliniat ca in nicio tara europeana nu se permite montarea centralei in apartament pentru ca ele, in primul rand, polueaza.
 
„Poluatorul plateste. Oamenii care si-au montat centrala, nu au fost sfatuiti in privinta  legislatiei ce va urma. Despre aceasta directiva se stie de mult timp. De asemenea, se stie si ca se va introduce taxa pe cos, ca oamenii vor fi obligati sa-si monteze cosuri de inox care sa polueze sus si nu in bucataria celui de deasupra. Costurile de intretinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Daca facem un calcul simplu, o centrala de apartament, cu calorifere cu tot, costa in jur de 10.000 de lei. Haideti sa vedem daca in 10 ani, pentru ca din 10 in 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbata, ea se amortizeaza”, a afirmat  Ionut Nejloveanu.
 
Aceste „amenintari” la buzunarele romanilor ale caror locuinte se incalzesc cu centrale termice individuale pe gaze vin in contextul in care guvernantii si-au asumat linia pe care o vor urmari in continuare, aceea de a sprijini sistemul centralizat de incalzire.
 
„Se discuta si la nivelul UE faptul ca, sigur, exista mai multa eficienta energetica, costuri mai mici, poluare mai putina, atunci cand nu are fiecare om in oras centrala lui, ci atunci cand avem un sistem performant de termoficare”, a spus, vara trecuta, premierul.
 
Victor Ponta a precizat ca „acest Guvern, ca si urmatoarele”, intentioneaza sa sprijine „modernizarea sistemelor de termoficare in marile orase, acolo unde in continuare se polueaza mult, costa multa, acumulam datorii si suntem inca la un nivel de eficienta energetica extrem de scazut”.
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.