Home Social CHIMICALELE pe care le FOLOSESTI in CASA si iti DISTRUG SANATATEA

CHIMICALELE pe care le FOLOSESTI in CASA si iti DISTRUG SANATATEA

Suntem tot mai vulnerabili in fata multor boli. Si asta pentru ca, din viata noastra fac parte chimicale care pot fi considerate ucigasi tacuti ai sanatatii.

Tot mai rar ne inconjuram de produse naturale si consideram firesc sa ne folosim de produse chimice care, in timp, sunt responsabile de aducerea unor boli grave.
 
Unele substante chimice prezente in numeroase produse casnice, pot interfera cu functia digestiva, pot influenta nivelul hormonilor, functia tiroidiana si apetitul, declansand numeroase probleme de sanatate. S-a descoperit faptul ca acestea au un impact simtitor chiar si in cantitati foarte reduse.
 
Iata cateva substante de care te inconjori si care iti slabesc sanatatea, potrivit sfaturilor publicate de specialisti pe Wakeup-world.com. : 
 
1. Ftalati
 

Ftalatii sunt substante chimice care perturba sistemul endocrin si care sunt utilizate pentru producerea plsticului flexibil (PVC sau vinil). PVC-ul infiltreaza ftalati atunci cand este incalzit sau uzat.

 
Ftalatii pot fi intalniti in produsele de ingrijire personala si detergenti, adesea etichetati ca fiind “parfum”. Expunera la ftalati a fost legata de declansarea pubertatii timpurii la fete si un factor de risc pentru o dezvoltare a cancerului mamar.
 
Precautii: Nu puneti niciodata la cuptorul cu microunde recipiente din plastic. Depozitati mancarea in recipiente de sticla sau de metal. Evitati podelele de vinil, draperiile de dus, tevile de PVC si produsele cu “parfum”.
 
2. BPA
 
Bisfenol A (BPA) este un perturbator al sistemului endocrin ce poate fi intalnit in recipientele policarbonate reutilizabile pentru alimente si bauturi (inclusiv in biberoane), in captuseala conservelor, in PVC si pe chitante si bani. Cercetarea stiintifica asociaza BPA de cancerul mamar, avorturi spontane, disfunctii erectile si de boli cardiace.
 
Precautii: Evita alimentele la conserva, in schimb alegeti produsele la vrac, congelate sau proaspete. Unele companii ofera alimente conservate fara BPA. Cumpara sticle pentru apa reutilizabile “fara BPA”, si intotdeauna spala mainile dupa ce atingi chitante sau bani.
 
3. Clor
 
Utilizat ca un dezinfectant in sistemele de apa, clorul este toxic, chiar si in concetratii reduse. Studiile au demonstrat ca expunerea la clor prin ingerare si stropire creste riscul aparitiei bolilor cardiace, reactiilor alergice si a avorturilor spontane, dar determina si o rata mai mare de aparitie a cancerului la vezica, colon si rectal. Clorul irita ochii, nasul si gatul.
 
Precautii: Poti reduce expunerea la acest dezinfectant cu ajutorul unui filtru folosit atat la sistemul de apa al casei, cat si aplicat direct la dus. Evita sa inoti in apa ce contine clor.
 
4. Radon
 
Radonul este un gaz radioactiv natural, fara miros care poate patrunde in case prin pamant. Radonul este a doua cauza principala a aparitiei cancerului pulmonar (si cauza principala pentru nefumatori) si poate fi detectat cu ajutorul unui kit de testare special.
 
Precautii: Testeaza prezenta radonului cu ajutorul kitului de testare, iar apoi anunta imediat persoanele specializate daca nivelul expunerii este mult prea mare (4 pCi/litru).
 
Nivelurile intre 2pCi/litr si 4pCi/litru pot reprezenta un risc si in multe cazuri pot fi reduse. In cazul expunerii la radon este necesar sa contactati un specialist.
 
5. PFC
 

PFC-urile sau perfluorochimicale sunt poluanti organici persistenti folositi pentru hainele rezistente la pete si tapiterii, tigai de gatit, ambalaje pentru mancarea fast-food, in mancarea pentru animale si la pungile de popcorn pentru microunde. PFC-urile au fost asociate cu o greutate redusa a bebelusilor, niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni, inflamarea ficatului si o functie imunitara redusa.

 
Precautii: Renunta la produsele de scoatere a petelor pentru mobila si covoare, nu purta haine care sa fie etichetate ca fiind rezistente la apa sau la pete, evita tigaile de care nu se lipeste mancarea, fa popcorn la aragaz si alege produse de ingrijire personala care sa nu aiba ingrediente “PTFE” si “perfluoro”.
 
6. Plumb
 
Plumbul este o neurtoxina care poate provoca dureri de cap, dureri ale articulatiilor, o presiune arteriala ridicata si probleme de reproducere si de memorie. Gasit in principal in vopseaua fabricata inainte de 1978 si in instalatiile vechi, plumbul afecteaza creierele copiilor si dezvoltarea sistemului nervos.
 
Minimizare: Daca aveti o casa vopsita dinainte de 1978 trebuie sa luati atitudine imediata. Insa, nu scoateti vopseaua cu plumb singur, trebuie sa angajati o persoana specializata. Daca suspectati niveluri ridicate de plumb, contactati medicul si faceti niste teste specifice acestei expuneri.
 
7. Pesticide si fertilizatori
 
Daca aceste produse omoara insectele si plantele, atunci in mod sigur nu sunt bune nici pentru sanatatea oamenilor. Multe pesticide obisnuite sunt cunoscute ca fiind cancerigene. O substanta chimica ce poate fi intalnita in componenta multor pesticide, diclorvos, este asociata cu tumorile mamare la soareci. Un alt chimical, glifosatul, poate determina aparitia limfomului non-Hodgkin.
 
Precautii: Nu folosi pesticide sau fertilizatori in gradina ta. Cumpara fructe si legume organice, sau cultiva propriile produse fara a apela la produse artificiale.
 
8. Formaldehida
 
Formaldehida este un compus intepator, inflamabil ce poate fi intalnit in materialele de constructie, in produsele din lemn presat, in vasele de melamina (plastic dur) si in fumul de tigara. Substanta poate irita ochii, gatul si membrana mucoasa, si provoaca dureri de cap si greturi. Expunerea la formaldehida poate creste riscul dezvoltarii cancerului cerebral si a leucemiei.
 
Precautii: Foloseste produse din lemn presat “de grad exterior” pentru a limita expunerea la formaldehida in casa ta. Inainte de a achizitiona produse din lemn, cum ar fi placaj, lambriuri, pal si mobila, intreaba vanzatorul sau fabricantul despre continutul de formaldehida.
 
9. Parabeni
 
Parabenii sunt folositi ca si conservanti in industria cosmeticelor si produselor farmaceutice. Desi nu a fost inca stabilita nici o legatura cauzala, parabenii sunt controversati deoarece imita usor estrogenul, iar cercetatorii au descoperit concentratii masurabile in tumorile mamare. Studiile arata ca metilparabenul din unele creme de protectie solara poate reactiona in contact cu soarele si astfel are efecte negative asupra pielii.
 
Precautii: Evita cosmeticele care au in componenta lor parabeni sau pe eticheta lor sunt listate ingrediente ce se termina in “-paraben”.
 
10. PBDE si PBB
 
Folosite ca substante ignifuge in materialele de constructii, electronice, perne de spuma si textile, PBDE, adica eteri difenili polibromurati, si PBB, bifenili polibromurati, se acumuleaza in sange si in tesuturile grase. Substantele PBDE si PBB care perturba sistemul endocrin pot altera dezvoltarea cerebrala a copiilor si pot determina probleme ale comportamentului si ale capacitatii de invatare. Expunerea poate reduce nivelul hormonilor tiroidieni si afecteaza in mod negativ reproducerea.
 
Precautii: Acopera sau inlocuieste scaunele din masina in care tampoanele de spuma sunt expuse la vedere. Evita izolatia din polistiren rigid (polistiren expandat).
 

1 COMMENT

  1. Cautam colaboratori care sa desfasoare o activitate pe calculator, in regimul dorit: part-time sau full-time.
    Cerinte: calculator, conexiune internet , rabdare, cunostinte minime PC, seriozitate, perseverenta, atentie la detalii . Nu este necesara experienta.
    Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin mail.
    Acest proiect vizeaza piata internationala a cartilor electronice.
    Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa:
    sibnet@usa.com
    Garantam seriozitate maxima si solicitam acelasi lucru.

Comments are closed.

Exit mobile version