Home Social Clădirile cu destinaţia de spitale, policlinici şi şcoli construite înainte de 1978...

Clădirile cu destinaţia de spitale, policlinici şi şcoli construite înainte de 1978 trebuie expertizate seismic

Farmaciile Dr. Max – Parasinus Penta pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, incluzând febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri în gât, precum și a simptomelor asociate inflamației sinusurilor (nas înfundat, durere la nivelul sinusurilor).

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

Legea prevede că, până la data de 1 ianuarie 2023, trebuie începută expertizarea tehnică cu experţi atestaţi privind rezistenţa mecanică şi stabilitatea în vederea încadrării în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice şi care au fost construite înainte de anul 1978.

Expertizele, care vor fi dispuse de conducătorii instituţiilor respective, trebuie finalizate până la data de 1 iunie 2024.

De asemenea, până la data de 1 ianuarie 2023, trebuie începută expertizarea construcţiilor cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care au fost construite înainte de anul 1978. Şi aceste expertize trebuie finalizate până la data de 1 iunie 2024.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii şi se sancţionează, potrivit legii. Sursa de finanţare pentru realizarea acestor activităţi este asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii sau prin bugetul altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, după caz, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale.

Stabilirea riscului seismic pentru o anumită construcţie se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc: clasa de risc seismic RsI, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbuşire, totală sau parţială, la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime; clasa de risc seismic RsII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă; clasa de risc seismic RsIII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care poate pune în pericol siguranţa utilizatorilor; clasa de risc seismic RsIV, din care fac parte clădirile la care răspunsul seismic aşteptat sub efectul cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime este similar celui aşteptat pentru clădirile proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare.

Exit mobile version