Liderii elevilor din Romania s-au intalnit la Cluj Napoca cu ministrul Educatiei Remus Pricopie, presedintele Consiliului Judetean Cluj Horea Uioreanu si primarul Emil Boc.
In perioada 27-30 aprilie 2013, liderii elevilor din Romania s-au intalnit in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Consiliului National al Elevilor la Cluj-Napoca.
Evenimentul a intrunit nu doar presedintii Consiliilor Judetene ale Elevilor, ci si membrii Biroului de Presa al Consiliului National al Elevilor, respectiv membrii Comisiei de Revizuire a Regulamentului de Organizare si Functionare al Consiliului National al Elevilor.
Deschiderea oficiala a avut loc in incinta salii de conferinte a stadionului Cluj Arena, iar printre invitatii prezenti s-au numarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, prin intermediul unei video conferinte, seful de cabinet al ministrului, Albert Craiu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
In urma Adunarii Generale Extraordinare a CNE, reprezentantii elevilor au finalizat Statutul Elevului, documentul care prevede drepturile si obligatiile elevilor, document care urmeaza a fi inaintat Ministerului Educatiei Nationale pentru a fi adoptat. Statutul Elevului a fost realizat in conformitate cu prevederile Declaratiei Drepturilor Copilului si a Omului, dupa modelul Statutului Studentului.
De asemenea, in cadrul Adunarii Generale s-a stabilit Stategia de Implementare a Politicilor Educationale la nivel national, strategie care urmareste patru directii de dezvoltare a sistemului educational, totodata indicatori de evaluare a invatamantului preuniversitar. Cele patru directii dezbatute au fost: sistemul de evaluare, consilierea psiho-pedagogica, politicile sociale si dotarea in educatie. Participantii au analizat cele patru directii de dezvoltare, au identificat problemele, cauzele, efectele, solutiile si urmeaza sa adopte o serie de pozitii publice, propunerile elevilor urmand a fi totodata prezentate si comunicate Ministerului Educatiei Nationale.
Nu in ultimul rand, membrii Consiliului National al Elevilor au adoptat rezolutia de aderare a Consiliului National al Elevilor la The Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU), organizatia elevilor la nivel european si au stabilit agenda activitatilor, respectiv proiectelor care urmeaza a fi implementate prin intermediul structurilor Consiliului Elevilor in urmatoarea perioada.
„Reprezentantii elevilor au demonstrat ca merita sa fie vocea colegilor lor! In urma Adunarii Generale a CNE am reusit sa finalizam Statului Elevului, un document care a trecut prin mana multor generatii si pentru care urmeaza efectuarea unor demersuri in vederea aprobarii documentului de catre Ministerul Educatiei Nationale. Evenimentul s-a dovedit a fi un bun prilej pentru participanti, in vederea schimbului de bune practici si idei, miza fiind educatia non-formala, dar si evaluarea calitatii invatamantului preuniversitar, modalitatile de lucru reprezentand un bun exercitiu democratic care contribuie la formarea unor cetateni mai buni pentru societatea romaneasca”, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia Miron.