Colegiul Național „A.T. Laurian”, la sărbătoarea colegiilor centenare din țară

Alianța Colegiilor Centenare din România este o asociație nonguvernamentală și apolitică având ca scop principal promovarea calității în învățământul românesc, propunându-și schimbarea înfățișării actuale a acestuia din interiorul sistemului, pe baza expertizei și experienței membrilor săi.

Directorii Colegiului Național „A.T. Laurian” au fost invitați să participe, între 5 și 7 octombrie, alături de reprezentanți ai altor 62 de colegii de renume din țară, la Iași – Capitala rezistenței naționale în Marele Război – la evenimentele incluse în proiectul „Colegii centenare la ceas aniversar”, organizate de Alianța Colegiilor Centenare, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Municipiului și Consiliul Local Iași.

Cele două zile de manifestări au inclus lansarea volumului „Viața școlii în vreme de război și lupta pentru unitatea națională”, ce cuprinde și articole ale profesorilor de istorie de la Laurian, sesiune de comunicări, decernarea plachetelor jubiliare, ședința omagială cu participarea unor cadre universitare de renume, Adunarea jubiliară a Colegiilor Centenare prilejuită de Sărbătoarea Marii Unirii.

Colegiul Național „A.T. Laurian” este, din 2008, membru fondator al Alianței Colegiilor Centenare, iar directorii unității de învățământ au reprezentat județul nostru la toate activitățile desfășurate, în ultimii 10 ani, la Academia Română precum și la alte colegii din București, Bistrița, Ploiești, Brașov, Craiova etc. contribuind, astfel, la realizarea unor demersuri pentru modernizarea învățământului.

Alianța Colegiilor Centenare din România este o asociație nonguvernamentală și apolitică având ca scop principal promovarea calității în învățământul românesc, propunându-și schimbarea înfățișării actuale a acestuia din interiorul sistemului, pe baza expertizei și experienței membrilor săi. În prezent numărul colegiilor centenare din țară, cu statut de membru, a ajuns la 63, accesul în alianță făcându-se numai după demonstrarea performanței și tradiției.

„Colegiile din această alianță, ajunsă la aniversarea celor 10 ani, au dat țării, de-a lungul timpului, marea majoritate a personalităților vieții culturale, științifice, academicieni și oameni de știință. Vorbim aici de școli de tradiție ca Sfântul Sava sau Gheorghe Lazăr din București, Colegiul Național sau Negruzzi din Iași, Frații Buzești sau Carol I din Craiova, Mircea cel Bătrân din Constanța, Liviu Rebreanu din Bistrița etc. a căror companie ne onorează, Colegiul Laurian fiind printre cei 24 de membri fondatori”, a precizat Mihaela Prăjinariu, directorul colegiului din Botoșani.

Promovând ideea că școlile de elită trebuie redefinite și identificate iar profesorii și absolvenții acestora trebuie tratați cu respectul și considerația pe care rezultatele, pregătirea și experiența o impun, membrii Alianței Colegiilor Centenare atenționează asupra nevoii acute de sprijinire a performanței, a faptului că învățământul românesc servește o societate cu care nu mai este în legătură directă precum și a nevoii de refacere și modernizare a dotărilor.

„Este foarte adevărat că școlile în general și școlile de elită, în special, au o serie de nevoi care, din păcate, nu se regăsesc în legislația actuală. Am atras atenția, de exemplu, asupra clădirilor de patrimoniu ce reprezintă de multe ori sediile unor astfel de colegii încărcate de istorie. Astfel de clădiri, cum este și cazul nostru în Botoșani, pot fi foarte greu administrate din fondurile ce revin potrivit finanțării pe elev”, a explicat și Ioan Onofrei, directorul adjunct al Colegiului Național „A.T. Laurian”, într-un semnal de atenție ce se dorește a fi auzit și la factorii decizionali din București.

Aceste solicitări actuale se regăsesc în principiile convenite odată cu înființarea Alianței: autonomie financiară și administrativă, selecția personalului didactic, posibilitatea de a completa programele școlare, elaborarea de politici proprii de dezvoltare instituțională, flexibilitate în salarizarea personalului propriu, selectarea elevilor pe baza unei metodologii proprii, determinarea de politici educaționale la nivel național pe baza experienței acumulate de aceste colegii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.