Este demonstrat : unele produse ale naturii pot fi la fel de eficiente, sau chiar ajuta mai mult in mentinerea sanatatii, ca medicamentele. Eficienta lor este mai mare in prevenirea unor boli, dar pot ajuta si la tratarea lor. Trebuie doar sa stim cum sa folosim acest dar al naturii.
Unele cercetari au demonstrat ca sunt condimente si ierburi care au calitati medicinale si pot ajuta la prevenirea cancerului sau a altor boli.
Iata cateva din condimentele care pot ajuta la mentinerea sanatatii si cum intervin in a ne apara organismul de anumite boli :
Busuioc
Este un luptator cu germenii care produc raceala. Asadar este un antimicrobian care ne face mai puternici impotriva bolilor sezonului rece. Se pare ca pentru a asigura aceasta protectie ar trebui sa se consume zilnic una sau doua lingurite de busuioc.
Dar busuiocul este si bogat in antioxidanti, care ajuta la cresterea imunitatii.
Chimenul
S-a constatat in urma multor studii ca in zonele unde se consuma mult chimen, si raspandirea cancerului este mai mica. Anumite studii au demonstrat ca acest condiment inhiba enzimele care ajuta celulele canceroase sa invadeze tesuturile sanatoase si opreste tumorile sa se mai dezvolte.
O jumatate de linurita de chimen pudra consumata pe zi ar fi o doza ideala, arata o serie de studii. Se poate prepara o gustare foarte sanatoasa din cartofii dulci, pastarnac si conopida, peste care sa se adauge ulei de masline si o lingurita de chimen pudra. Se tin in cuptor 25 de minute si apoi se adauga sare si piper dupa gust.
Ghimbirul
Este cel mai bun pentru persoanele carora le este rau pe masina. Ghimbirul calmeaza greata si ameteala. Medicina chinezeasca veche a demonstrat ca ghimbirul are proprietati antigreata. Daca pornesti la un drum mai lung si stii ca mersul pe masina iti provoca greata, e recomandat sa consumi cu cateva zile inainte cate o lingurita de ghimbir proaspat sau jumatate de lingurita de ghimbir uscat de patru ori pe zi. Se poate prepara si o salata de ton intr-un stil asiatic, la care sa se adauge o jumatate de lingurita de ghimbir si cateva picaturi de ulei de susan.
Nucsoara
Este un condiment care ajuta persoanele cu tensiune arteriala ridicata. Consumata cam o lingurinta pe zi poate scadea tensiunea arteriala. Condimentele aromate, cum ar fi nucsoara, pot aduce sangele de la centrul organismului catre piele.
Rozmarinul
Este recunoscut prin efectele sale asupra memoriei, pe care o imbunatateste, lucru observat de inaintasii nostri, inca cu mii de ani in urma. „Uite rozmarinul, acesta este pentru a-ti aduce aminte”, ii spunea Ofelia lui Hamlet in urma cu peste 400 de ani. Studiile recente tind sa intareasca parerea Ofeliei.
Acidul ursolic existent in rozmarin inhiba descompunerea unui neurotransmitator esential pentru memorie. Este recomandabil sa consumi una sau doua lingurite pe zi.
Cuisoare
Cuisoarele ajuta impotriva durerilor cauzate de artrita. Potrivit medicinei chinezesti, cuisoarele au anumite proprietati care calmeaza durerile cauzate de artrita provocata de frig sau de stagnare.
Cimbrul
Cimbrul ne ajuta mult atunci cand o raceala puternica ne loveste. Prin faptul ca este un antispastic, ajuta in domolirea crizelor de tuse. Pentru ca are si proprietati antiseptice ajuta la lupta cu inflamatia din gat.
Doza zilnic recomandata este de 2-3 lingurite.