Pentru a participa la consultații, este necesar ca elevii să fie programați în prealabil și să fie însoțiți de un părinte sau un tutore legal.
Elevii din 20 de orașe din România beneficiază, până pe 17 decembrie, de consultații stomatologice gratuite și de lecții de igienă orală pentru copii. Inițiativa face parte dintr-o campanie lansată de Crucea Roșie în parteneriat cu Colgate România.
Concret, proiectul, care a demarat pe 7 octombrie, se va desfășura până pe 17 decembrie 2017, în 20 de orașe mici din 10 județe ale României: Iași (Târgu Frumos, Pașcani), Arad (Chișineu Criș, Nădlac), Bihor (Beiuș, Marghita), Bacău (Dărmănești, Buhuși), Galați (Tecuci, Galați), Botoșani (Bucecea), Dolj (Filiași, Băilești), Vâlcea (Drăgășani, Horezu), Buzău (Nehoiu, Râmnicu Sărat) și Brăila (Însurăței, Brăila).
Pentru a participa la consultații, este necesar ca elevii să fie programați în prealabil și să fie însoțiți de un părinte sau un tutore legal, arată un comunicat de presă al Crucii Roșii.
Un studiu desfășurat în rândul a 7.000 de copii din șapte centre universitare din țară arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinții temporari, în timp ce 4 din 10 copii au carii pe dinții definitivi și aproape 90% din acestea sunt netratate. Aceeași cercetare mai arată că 38% din copii au placă dentară microbiană semnificativă.
Concret, incidența ridicată a cariilor atât în cazul dinților temporari, cât și al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenție și nevoia de educare cu privire la regulile esențiale pentru o igienă orală corectă.
„Spre exemplu, cabinetele din unele școli au o dotare foarte bună și chiar medici buni, în timp ce în altele sunt mari probleme legate de echipamentele medicale de acolo. Eu cred că dacă rețeaua școlară va fi revigorată, mult mult de jumătate din cariile copiilor s-ar putea rezolva”, atrage atenția profesorul Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din România (CMDR).
Datele sunt îngrijorătoare și în ceea ce privește starea de sănătate orală a adulților, care nu au fost obișnuiți încă de mici să își spele corespunzător dantura. Comparativ cu alți europeni, românii folosesc doar două tuburi de pastă de dinți pe an, asta în mediul urban. La sate, situația este dezastruoasă, asta pentru că un tub de pastă de dinți este schimbat abia după doi ani și jumătate. Românii folosesc, în medie, aceeași periuță de dinți timp de un an și jumătate.