Pe eticheta scrie : PATE de FICAT, insa in realitate ficatul e intr-un procent foarte scazut in majoritatea sortimentelor. Restul cutiei se umple cu slanina, sorici, faina alba (!!!) si multe E-uri, care ar cam trebui sa le starneasca ingrijorare consumatorilor.
Cam 15-25% este ficat intr-o conserva de acest fel. Pe langa cele insiruite mai sus, in continutul unei conserve de Pate de ficat mai gasesti : proteina vegetala din soia, amidon din porumb, apa, sare iodata, acest ultim ingredient intr-un procent pe care multi producatori nu-l preciizeaza, zahar, carmin (colorant), gluten (agent alergen) si nitrit de sodiu, pe post de agent conservant.
Despre nitritul de sodiu (E 250) si potentialul sau cancerigen s-a discutat mult in ultima vreme. Asadar, din precautie multi considera ca este un ingredient pe care e bine sa il evite.
Unele conserve de acest fel contin E-uri pentru colorare din belsug, potentator de gust si chiar mai multe tipuri de substante conservante, scrie romaniatv.net.
Iata o lista de substante prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comert: polifosfati, condimente, extract de condimente, mustar, sirop de glucoza, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenti de ingrosare: guma guar, guma xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potentiator de aroma: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a aciditatii: acid malic.