COPII ABUZATI. Tot mai multe cazuri inregistrate de Protectia Copilului

Zeci de sesizari de abuzuri asupra copiilor s-au inregistrat in ultimul an la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Atat abuzuri fizice, sexuale, cat si abuzuri emotionale au fost sesizate in 2012, aproape o treime din acestea fiind confirmate.

Chiar in aceste zile, un asistent social si un psiholog de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului fac in judet evaluarea unui caz de abuz fizic asupra unui copil. Este vorba de cazul fetitei din Lunca, lovita in clasa de profesorul de matematica pentru ca nu a stiut sa rezolve o problema.
„Sesizarea a venit de la Politia din Lunca. Se face o evaluare in teren de catre un asistent social si un psiholog. In urma concluziilor vom analiza oportunitatea includerii intr-un program de consiliere psihologica a fetitei care a fost abuzata, sau, daca nu prezinta simptomele stresului post traumatic si nu se impune includerea intr-un program de consiliere, va ramane in monitorizarea autoritatilor locale, a asistentului social de la primarie, a medicului de familie”, afirma Felicia Mihai, sefa Complexului de Servicii Comunitare pentru Protectia Copilului. Aceasta mai sustine ca nu este singura sesizare de acest fel ajunsa in ultima vreme in atentia specialistilor din asistenta sociala.
„Sesizari de acest fel am mai avut si in 2012, de regula de la parinti care au reclamat comportamente necorespunzatoare din partea unor cadre didactice. De fiecare data s-a facut evaluarea in teren cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. In unele cazuri nu s-a confirmat, in altele s-a confirmat si atunci copilul a fost consiliat de catre psihologul de la Complexul de Servicii Comunitare iar cadrul didactic a ramas in atentia ISJ. Au fost si anul trecut, si acum doi ani. Sunt putine dar, din pacate, exista”, a mai precizat sefa Complexului de Servicii Comunitare.
Cazurile de agresiune fizica sau emotionala asupra elevilor au fost, de regula, din mediul rural.
Nu doar cadrele didactice au fost reclamate ca lovesc sau jignesc copiii. Si parintii, bunicii sau alte rude ale copiilor au fost tinta unor astfel de sesizari. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au inregistrat anul trecut 41 de sesizari de abuz fizic si emotional, din care 16 s-au confirmat. Alte 41 de sesizari au facut referire la abuzul sexual sau suspiciunea de abuz sexual asupra unor minori, fiind confirmate 7. In programul de consiliere psihologica al DGASPC au ramas 3 cazuri de abuz fizic si doua de abuz sexual.
In ce priveste abuzul emotional, specialistii DGASPC spun ca au avut de consiliat copii care au fost jigniti, etichetati, umiliti, de colegi sau de alte persoane apropiate. Sesizarile au venit de la de la politie, medici de familie, asistenti medicali comunitari, iar unele au fost sesizari anonime.
„Fiecare caz are particularitatile sale, indiferent de varsta copilului, trauma si sechelele raman, posibil, pe tot restul vietii”, sustine Felicia Mihai. Multe dintre sesizari au ajuns in atentia autoritatilor prin intermediul telefonului copilului 983. „Au sunat uneori si copii la acest numar de telefon sa anunte situatii de abuz fizic, de neglijare, mame care i-au parasit lasandu-i in grija nimanui”, a mai spus reprezentanta DGASPC.
Si asistentii sociali de la primarii au adus in atentie uneori astfel de cazuri, dar, spun reprezentantii DGASPC, sunt prea putine comune care au angajate persoane cu studii de asistenta sociala, cu competente pentru aceasta munca.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.