Pacea a devenit mai importantă decât multe alte valori sociale în contextul istoric actual, iar cei mici, sau mai puțin mici, resimt și ei efectele crizei declanșate de conflictul din Ucraina.
E firesc, de aceea, să fie folosită orice ocazie pentru explicarea și înțelegerea realității. La Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Botoșani, Săptămâna Educației Globale, dedicată chiar de către ministerul de resort păcii și înțelegerii interumane, s-a încheiat cu o discuție extrem de interesantă despre eforturile ce trebuie făcute pentru menținerea păcii.
Sublocotenentul Alexandru Mocănașu, ofițer în cadrul U.M. 01251 Botoșani a acceptat invitația de a participa la o discuție directă cu elevii de clasa a VII-a A pentru a răspunde tuturor curiozităților legate de subiect.
Participanții la eveniment au subliniat cât de prețioasă este pacea, discutând despre eforturile pe care trebuie să le facă și cei mici pentru a stinge orice conflict apărut între ei.
Elevii l-au întâmpinat pe musafir cu tricolorul românesc în mâini și au ținut să afle pașii ce ar putea să-i facă pentru o carieră militară, detalii despre viața unui licean militar, dar și despre instrucția zilnică a unui astfel de profesionist.
Au fost curioși să știe ce activități și-a asumat Armata Română în ultimii ani și ce beneficii are România în urma aderării la NATO. Întâlnirea s-a încheiat cu fotografiile ce să amintească, peste ani, momentul în care unii dintre ei au luat, poate, decizia de a urma o astfel de carieră.