CRESC AMENZILE de circulatie! Vezi cat vor plati SOFERII, de la 1 mai, pentru abateri de la lege in TRAFIC

De la 1 mai soferii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult, ca amenda, atunci cand vor fi surprinsi in trafic de politistii de la Rutiera ca  incalca legislatia in domeniu.

Amenzile de circulaţie cresc de la 1 mai ca urmare a cresterii salariului minim pe economie. 
 
Punctul de amenda, in cazul incalcarii Codului Rutier, reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, asa cum prevede in momentul de fata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002. 
 
Asadar, pana pe 30 aprilie un punct-amenda este egal cu 105 lei. De la inceputul lunii viitoare, punctul de amenda ajunge 125 de lei. Cea mai mica amenda de circulatie va fi de 250 de lei, in loc de  210, cat este acum, iar cea mai mare va fi de 12.500 de lei, fata de 10.500 de lei, cat este in momentul de fata. 
 
„Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta”, se precizeaza in Codul rutier.
 
Asadar, acestea sunt clasele de sanctiuni:
 
– clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
– clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
– clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
– clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda;
– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda.
 
Deci, facand calculele, amenzile vor fi urmatoarele: 
 
– clasa I: 250 sau 375 de lei;
– clasa a II-a: 500 sau 625 de lei;
– clasa a III-a: de la 750 la 1.000 de lei;
– clasa a IV-a: de la 1.125 la 2.500 de lei;
– clasa a V-a: de la 2.625 la 12.500 de lei.
 
Ca exemple, pentru nerespectarea obligatiei de a semnaliza atunci cand schimba directia de mers, se va plati, de la 1 mai, o amenda de 250 sau 375 de lei (adica din clasa I de sanctiuni). 
 
Daca soferii vorbesc la telefon sau nu poarta centura de siguranta  cat sunt la volan, risca aceeasi sanctiune, plus doua puncte de penalizare. La fel si daca vor depasi viteza legala cu 10-20 km/h.
 
Amenzile de 500 sau 625 de lei (clasa a II-a) se vor aplica pentru: nnerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare, lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante si a stingatorului pentru incendii.
 
Tot 500 sau 625 de lei, dar la care se adauga si trei puncte de penalizare, va fi si amenda pentru transportarea minorilor fara a avea in masina sisteme de siguranta adecvate (centuri de siguranta sau scaune pentru copii) sau pentru depasirea vitezei legale cu 21-30 km/h. Aceeasi amenda, insa in plus cu  suspendarea permisului auto timp de 30 de zile, li se va aplica soferilor care nu acorda prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea rosie a semaforului sau depasesc coloanele de masini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferata, scrie avocat net.ro.
 
La urmatoarea clasa de sanctiuni, cu amenzi de la 750 la 1.000 de lei (clasa a III-a) se vor sanctiona abateri ca urmatoarele: conducerea cu permisul auto expirat sau circulatia cu un automobil cu defectiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonora. La aceasta sanctiune se vor aduga si patru puncte de penalizare pentru: depasirea vitezei legale cu 31-40 km/h, nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului. Iar daca se produce si un accident cu pagube materiale se va adauga si suspendarea permisului timp de 60 de zile.
 
La clasa a IV-a de sanctiuni, amenda de la 1.125 la 2.500 de lei va putea fi aplicata soferilor care circula cu masini cu inspectia tehnica periodica expirata, care nu efectueaza verificarea medicala periodica sau care conduc automobile fara anvelope de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata ori polei. 
 
De asemenea, amenda va fi aceeasi pentru depasirea vitezei legale cu 41-50 km/h (plus sase puncte de penalizare) sau pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, atunci cand fapta nu constituie infractiune (plus suspendarea permisului timp de 90 de zile).
 
In continuare, se va putea plati jumatate din minimul amenzii daca se achita amenda in in primele doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de contraventie sau pe loc la agentul constatator.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.