CRITERIILE de ADMITERE in INVATAMANTUL SUPERIOR pentru anul scolar 2015-2016

Ministrul Educatiei şi Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a aprobat, prin ordin, criteriile generale privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, master si doctorat pentru anul universitar 2015 – 2016.

Potrivit acestui document-cadru, concursul pentru admiterea la toate formele de invatamant pentru studiile universitare (licenta, master, doctorat) se poate organiza in sesiuni, in conditii identice, exclusiv inainte de inceperea anului universitar. La admiterea in ciclul de studii universitare de licenta pot participa doar absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta.
 
Media generala minima de admitere la studii universitare de licenta, de master si de doctorat nu poate fi mai mica decât 5 (cinci) sau decat un numar minim de puncte echivalent. Media generala de admitere se calculeaza ca medie aritmetica sau medie ponderata a notelor obtinute la probele concursului de admitere.
 
La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenta si de master pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, notele si mediile obtinute la examenul de licenta/diploma, conform metodologiei proprii. 
 
Institutiile de invatamant superior acreditate sau autorizate provizoriu au obligatia de a elabora propriul regulament de organizare a admiterii la programele oferite in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat, in conformitate cu metodologia-cadru emisa de Ministerul Educatiei.
 
Admiterea la studii universitare de licenta se sustine in limba romana. Pentru programele universitare de licenta scolarizate in limba romana, la solicitarea scrisa a candidatului, concursul de admitere se poate sustine si in limba materna a acestuia, cu respectarea autonomiei universitare. 
 
Pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea se sustine in limba romana sau in limba straina de predare a programului de studii universitare de licenta. Pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica eliminatorie, notata cu admis/respins.
 
Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene pot participa la admiterea in toate ciclurile de studii universitare, in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste taxele de scolarizare. 
 
Romanii de pretutindeni, cetatenii din state terte pot participa la admiterea in toate ciclurile de studii universitare, conform prevederilor legale in vigoare, acordurilor bilaterale si ofertelor unilaterale ale Romaniei si a metodologiilor special elaborate de MECS pentru acestia.
 
Un candidat poate fi admis si inmatriculat ca student la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de ciclul de studii si de institutiile de invatamant care le ofera, insa poate beneficia de finantare de la bugetul de stat doar pentru un singur program de licenta, pentru un singur program de master si pentru un singur program de doctorat. 
 
Candidatul declarat admis la mai multe programe de studii universitare opteaza pentru programul de studii care va fi finantat de la bugetul de stat, prin depunerea diplomei/adeverintei de bacalaureat sau a diplomei/adeverintei ciclului de studii universitare anterior absolvit, dupa caz, in original, la facultatea pe care doreste sa o urmeze, respectand termenul de depunere stabilit de aceasta din urma.
 
Mediile generale/punctajele generale obtinute de candidati la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la institutia de invatamant superior la care acestia au candidat, in conformitate cu metodologiile proprii de admitere. Ordinea de clasificare rezultata in urma admiterii va fi utilizata si pentru repartizarea locurilor finantate de la bugetul de stat, acestea revenind celor mai bine clasati candidati din fiecare domeniu, conform metodologiei proprii.
 
Institutiile de invatamant superior pot percepe de la candidati, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, taxe de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii, in cuantumurile aprobate de senatele universitare si prevazute in regulamentul propriu. 
 
Exceptie fac situatiile legate de restituirea dosarelor candidatilor respinsi sau ale celor care renunta la locul obtinut prin admitere. In aceste cazuri, dupa afisarea rezultatelor finale, in termen de cel mult 48 de ore de la depunerea cererii si neconditionat, institutiile de invatamant superior au obligatia sa elibereze aceste documente fara perceperea unor taxe.
 
Institutiile de invatamant superior vor aduce la cunostinta candidatilor, prin afisare la sediul institutiilor si pe pagina web proprie, informatii privind regulamentul propriu de admitere, oferta anuala de scolarizare, conditiile si documentele necesare pentru inscriere, perioadele sesiunilor de admitere, modalitatea si probele de concurs, facilitatile sau conditiile speciale, taxele de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii, respectiv orice alte informatii utile candidatilor.
 
Metodologiile proprii de admitere ale institutiilor de invatamant superior trebuie sa prevada criterii de departajare a candidatilor, inclusiv in cazul mediilor egale obtinute la concursului de admitere, astfel incat sa nu se depaseasca capacitatea de scolarizare stabilita, conform prevederilor legale in vigoare. Rezultatele concursului de admitere se fac publice prin afisare la sediul institutiilor si pe pagina web proprie.
 
Important: conducerile institutiilor de invatamant superior au intreaga responsabilitate pentru organizarea si desfasurarea concursului de admitere.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.