Din acest an, salariatii care sunt parinti, avand in intretinere copii minori se bucura de o facilitate noua : pot beneficia de deducere personala ambii parinti, daca sunt angajati.
Deducerea se aplica insa doar pentru angajatii care au salariul brut mai mic de 3.000 de lei, potrivit ultimelor modificari ale Codului fiscal.
De exemplu, un parinte care are un salariu brut mai mic de 1.500 de lei si doi copii in intretinere, primeste o deducere de 500 de lei.
Deducerea personala se stabileste in functie de venitul brut lunar din salarii realizat de un salariat si variaza in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere.
Deducerea personala se va acorda doar la locul de munca unde salariatul are functia de baza declarata.
Pentru salariatii care au un venit lunar brut sub 1.500 de lei inclusiv, deducerea se acorda astfel: daca nu au persoane in intretinere – 300 de lei; pentru cei care au o persoana in intretinere – 400 de lei; daca sunt doua persoane in intretinere suma creste la 500 de lei; iar cei care au trei persoane in intretinere – 600 de lei. Pentru angajatii care au patru sau mai multe persoane in intretinere deducerea este de 800 de lei.
In cazul salariatilor care primesc salarii brute intre 1.501 lei si 3.000 lei, deducerea personala sau deducerile pentru persoane in intretinere, se reduc de la sumele mai sus amintite pana la zero.
Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza, in limita venitului realizat.
Persoana aflata in intretinere poate fi sotia sau sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului ori sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile sau neimpozabile, sunt mai mici de 300 de lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. 0), w) si X) si/sau ale pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Altfel spus, daca venitul unei persoane aflate in intretinere depaseste 300 lei lunar, ea nu este considerata intretinuta. Daca o persoana (alta decat minorii) este intretinuta de mai multi contribuabili, atunci suma ce reprezinta deducerea personala se va atribui unui singur contribuabil, asa cum se inteleg partile.
Cum se obtine deducerea? Salariatul va prezenta angajatorului documentele justificative care sa ateste persoanele aflate in intretinere, cum sunt: certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor, adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere si altele. Documentele vor fi prezentate in original si in copie.
Deducerea personala nu se fractioneaza in functie de numarul de ore in cazul veniturilor realizate in baza unui contract de munca cu timp partial, la functia de baza.