Home Social CUISOARELE – PROPRIETATI SURPRINZATOARE descoperite recent

CUISOARELE – PROPRIETATI SURPRINZATOARE descoperite recent

Cuisoarele, mirodenii cunoscute de toata lumea, sunt de fapt bobocii florilor roz ai arborelui de cuisoare, Eugenia caryophyllus. Acesti boboci sunt culesi manual atunci cand au culoarea roz si aproximativ 0,5 – 1 cm in diametru iar apoi sunt uscati pana capata culoarea maro. Cuisoarele au un gust picant si dulce în acelasi timp, foarte aromat, ducand cu gandul la climatul tropical în care cresc.

Beneficiile cuisoarelor pentru sanatate

In medicina, cuisoarele sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic si analgezic.

Sunt bogate în antioxidanti si sunt o excelenta sursa de mangan, de acizi grasi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu si fibre.

Cuisoarele contin o cantitate importanta dintr-un compus activ numit eugenol, care a facut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicitatii produse de poluantii din mediu (precum tetraclorura de carbon) si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamatiilor articulatiilor.

Cuisoarele reduc inflamatiile

Eugenolul, principalul component al cuisoarelor, este un ulei volatil cu proprietati antiinflamatoare. În studiile efectuate pe animale s-a demonstrat ca adaugarea extractului de cuisoare in dieta aduce beneficii semnificative, reducand simptomele inflamatorii cu 15-30%. Cuisoarele contin, de asemenea, flavonoizi precum camferol si ramnetin, care contribuie si ei la proprietatile antiinflamatoare si antioxidante.
Uleiul de cuisoare poate fi folosit in masaj pentru durerile musculare, sau in cataplasme sau bai calde pentru artrita sau reumatism.

Amelioreaza durerile dentare

Eugenolul extras din cuisoare este folosit in stomatologie deoarece eugenolul si alte componente ale cuisoarelor (inclusiv beta-cariofilen) au usor efect anestezic, dar reprezinta si un agent antibacterian.
Puteţi ameliora temporar durerea prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu putina vata pe care punet ulei de cuisoare. Un beneficiu suplimentar este acela ca uleiul de cuisoare va trata infectile dentare. Daca nu aveti la indemana ulei de cuisoare, puteti mesteca cateva cuisoare intregi.

Cuisoarele reduc greata si starile de voma

Cuisoarele si uleiul de cuisoare pot reduce greata. Ele reprezinta un bun remediu pentru starile greata de dimineata din timpul sarcinii. Luat 10 cuisoare si amestecat-le cu pasta de tamarin sau cu zahar din trestie de zahar si amestecati cu apa. Beti din aceasta solutie de doua ori pe zi.

Uleiul de cuisoare trateaza afectunile pielii

Uleiul de cuisoare poate fi intepator si poate ustura. De aceea, cel mai bine este sa il aplicati pe vanatai si zgarieturi in amestec cu ulei de masline.
Uleiul de cuisoare este un foarte bun remediu natural pentru pielea uscata. Este eficient si pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosita.

Cuisoarele, aliat in tratarea racelilor si infectiilor respiratorii

Raceala si tusea pot fi tratate cu ajutorul cuisoarelor, dar ele pot preveni si gripa. Cuisoarele sunt un foarte bun expectorant, amelioreaza durerile in gat si lupta impotriva virusilor si bacteriilor. Pentru toate acestea puteti prepara o bautura calda cu ajutorul a 10 picaturi de ulei de cuisoare pe care le adaugati intr-o cana cu apa calda, la care puteti adauga si miere. Consumati aceasta bautura de doua, trei ori pe zi. Daca nu avet ulei, putet prepara un decoct din cuisoare.
O alta afectune care poate fi combatuta cu ajutorul cuisoarelor este sinuzita. Pentru aceasta trebuie sa trageti pe fiecare nara, cu ajutorul unui pai de marime adecvata, pulbere din cuisoare.

Cuisoarele improspateaza respiratia

Respiratia urat mirositoare poate fi ameliorata cu ajutorul cuisoarelor. Acest lucru era cunoscut inca de acum 2000 de ani. Pentru aceasta puteti include cuisoarele ca si condimente in mancaruri, le puteti folosi la prepararea unor bauturi, in ceaiuri, sau pur si simplu le puteti mesteca atunci cand simtiti nevoia. Extractul de cuisoare este, de asemenea, folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale, sau in apele de gura.

Consumul de cuisoare imbunatateste digestia

Cuisoarele ajuta la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorand astfel starile de voma, diareea, balonarile, sau durerile de stomac. Atentie, insa, uleiul de cuisoare este puternic si poate irita stomacul. De aceea este mai bine ca in aceste cazuri sa le consumati sub forma de decoct. Decoctul este si un ajutor de nadejde si in combaterea flatulentei si a indigestiei.
Tot la nivelul tractului gastro-inetstinal cuisoarele au si un rol anti-parazitar (distrug viermii intestinali).

Cuisoarele au puteri afrodisiace

Cuisoarele sunt si un afrodiziac prin efectul sau de relaxare si de indepartare a oboselii.

Cuisoarele combat stresul

Aroma cuisoarelor calmeaza si elibereaza organismul de stres. Amestecati cuisoarele cu busuioc, menta si cardamom si preparati un ceai cu acest amestec. Este cel mai bun remediu pentru indepartarea stresului.
Pentru indepartarea stresului se poate folosi si uleiul de cuisoare in aromoterapie.

Ajutor in lupta cu Diabetul

Sunt studii care au demonstrat ca eugenolul din cuisoare poate reduce concentrata de glucide din sange la diabetici.

Cuisoarele contin compusi cu activitate anticanceroasa

Studii preliminare indica cuisoarele ca fiind un potental remediu impotriva cancerului pulmonar.
Un studiu din 2006, realizat pe soareci expusi la substante carcinogene, a demonstrat ca cuisoarele pot reduce aparita cancerului pulmonar. Insa nu se stie inca daca cuisoarele pot avea acelasi efect si asupra oamenilor. Totusi, rezultatele sunt promitatoare, iar studiile de laborator arata ca in cuisoare sunt compusi cu activitate anticanceroasa, scrie frunzaverde.ro.

Exit mobile version