Ati fost ademenit sa investiti in scheme de imbogatire de risc mare cu promisiunea unei „investitii fara riscuri”? Adesea castigul nu este altceva decat ghinion. La ce sa fim atenti!
Daca urmariti o cale de imbogatire rapida, nu va bazati pe informatiile pe care le auziti in cadrul unui seminar de investitii.
Cu toate ca sfaturile privind investitiile pot fi legitime si utile, multi escroci se folosesc de publicitatea exagerata si de interesul starnit de seminarii pentru a promova escrocheriile imobiliare sau prin investitii ale acestora.
Investitiile oferite sunt adesea supraevaluate iar investitorii se lovesc mai tarziu de taxe si comisioane ce nu a fost divulgate de catre promotori. Este posibil ca stimulente precum „oportunitate limitata” sau „garantia inchirierii” sa nu aduca beneficiile promise daca se ia in considerare costul total al tranzactiei.
Chiar daca nu faceti investitii, escrocul poate obtine o suma mare de bani de pe urma taxelor de participare la seminarii si cursuri, si prin vanzarea de rapoarte si carti care nu valoreaza cat pretul de vanzare al acestora.
Cold calling este un apel telefonic neasteptat si nesolicitat din partea unui necunoscut ce va ofera o oportunitate de investitie sau consiliere financiara. Oportunitatile oferite prin cold calling sunt de regula „investitii” la bursa, ipoteca sau imobiliare, scheme de „imbogatire rapida”, tranzactii cu prime sau tranzactii cu monede straine. De regula, escrocii organizeaza activitatile ilegale din alte tari decat acelea unde se produc escrocheriile.
Apelurile telefonice nesolicitate privind produse sau servicii financiare sunt ilegale daca persoana care efectueaza apelul nu detine autorizatie. Un escroc va poate oferii date false, prin urmare, trebuie sa va documentati temeinic.
Escrocheriile ce implica promovarea bursei de actiuni sau ponturi fierbinti ajung la dumneavoastra prin intermediul e-mailului sau printr-un mesaj pe telefon incurajandu-va sa investiti intr-o companie ale carei actiuni sunt prevazute a creste. In baza acestui pont anonim, escrocul spera ca noi investitori vor cumpara actiuni si astfel vor ridica pretul acestora. Pe urma, escrocul isi va vinde actiunile la noul pret ridicat si va obtine profit.
De regula, acest tip de vanzare duce la scaderea dramatica a pretului actiunilor iar cumparatorii actiunilor raman cu pierderi importante, atentioneaza InfoCons.
Retineti
Fiti prevazator in legatura cu investitiile ce promit un castig substantial cu un risc redus sau inexistent si evitati persoanele care incearca sa va convinga sa participati la scheme de „imbogatire rapida”. De regula, cu cat castigul promis este mai mare cu atat riscul de pierdere este mai ridicat.
Atentie
Nu va grabiti – actionati cu prudenta si cereti sfaturi avizate inainte de a lua decizia de a investii.
Ganditi-va
Nu va angajati in nicio investitie la un seminar – atmosfera la aceste evenimente poate fi incarcata si intensa.
Cercetati
Daca cineva incearca sa va ofere o investitie sau alte servicii financiare solicitati-le numarul autorizatiei de functionare si verificati daca acestia sunt acreditati.
Intrebati-va
Daca un necunoscut ar cunoaste o cale sigura de imbogatire v-ar impartasi-o si voua?