Home Politica Cum e cu SALARIILE BUGETARILOR. Vezi ANALIZA pe datele INS, ce sectoare...

Cum e cu SALARIILE BUGETARILOR. Vezi ANALIZA pe datele INS, ce sectoare stau mai bine

Deputatul PNL Andreea Paul vine cu o analiza facuta pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS) pentru ultimii ani.

O prima concluzie: „Cele mai mari cresteri anuale salariale din sanatate si invatamant din ultimii opt ani au avut loc in mandatul Guvernului Ciolos: 30%, respectiv 24% in anul 2016.” Iata ce mai sustine parlamentarul:

A sosit timpul sa rostim cateva adevaruri pe care PSD nu le va evidentia niciodata:

· In ultimii 8 ani cele mai mari cresteri salariale anuale in sanatate si in invatamant au avut loc in anul 2016, in mandatul Guvernului Ciolos. Niciun alt guvern nu a reusit sa imprime cresteri salariale mai mari in aceasta perioada, care sa fie platite fara a pune in pericol sustenabilitatea bugetului tarii.
· In sanatate si asistenta sociala se castiga in medie aproape la fel ca in totalul economiei.
· In invatamant salariul mediu net a fost de cele mai multe ori sub nivelul sanatatii.
· In administratie publica salariul mediu net este cu peste 900 de lei mai mare decat salariul mediu pe economie.
· In prezent, salariul mediu net in invatamant este cu 143 de lei mai mic decat in sanatate si cu 918 de lei mai mic decat salariul mediu net din administratie publica. Astfel, salariul mediu net in invatamant si sanatate reprezinta sub 70% din salariul mediu net al administratiei publice.
· Decalajul salarial dintre invatamant si administratie publica a crescut la 1.061 lei in anul 2016 comparativ cu 687 lei in anul 2008. In prezent, acest decalaj este de aproape 36%.
· Decalajul salarial dintre sanatate si administratie publica a crescut la 918 lei in anul 2016 fata de 850 lei in anul 2008. In prezent, decalajul salarial este de aproape 31%.
· Cele mai mari cresteri salariale din ultimii opt ani au avut loc in sanatate si asistenta sociala, cu aproape 70% in anul 2016 fata de anul 2008, peste dinamica salariului mediu net pe economie de 63%, fata de 44% in administratia publica si de abia 39% in invatamant.

In aceasta analiza am utilizat ultimele date oficiale disponibile la INSSE pentru anul 2016, respectiv salariile medii nete pentru luna august, luna la care ne-am raportat pentru fiecare an din perioada 2008-2016 pentru o justa comparatie anuala.

Gasiti detaliate aceste evolutii si ritmurile anuale de crestere calculate in tabelele atasate.salarii-1

Exit mobile version