Cum pot fi RECUPERATI in invatamant BANII PIERDUTI in ianuarie la CALCULUL SPORURILOR

E nemultumire mare in randul cadrelor didactice in urma calculului pentru salariile din ianuarie, cand sporurileor nu li s-a aplicat majorarea de 15%.

Reprezentantii sindicatelor din invatamant spun insa ca banii respectivi nu sunt pierduti de catre angajatii din scoli. Fie Ministerul Educatiei va decide recalcularea salariilor cu toate drepturile incluse, potrivit legislatiei actuale, fie se va merge in
instanta pentru aceste drepturi.

„Nu avem cum sa fim multumiti de majorarea salariala la nu s-a tinut cont de toate elementele de salarizare. S-au pastrat elemente de salarizare la nivelul lunii decembrie. Asta in conditiile in care in alte domenii bugetare salariile au crescut cu 75%. La unele categorii de bugetari au fost cresteri salariale nete de 1.000 de lei. Nu suntem multumiti. Vom contesta deciziile de salarizare, vom deschide procese pentru ca la nivelul acesta acordat nu este legal. Modul in care a fost pus in aplicare HG 38, impreuna cu ordonanta referitoare la cresterea cu 15%  a salariului din invatamant, in medie, este unul ilegal”, afirma Liviu Axinte, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Botosani.

Liderul sindical precizeaza ca ilegalitatea a fost este facuta prin programul de salarizare unic national EduSal, program gestionat de Ministerul Educatiei.

Liviu Axinte a mai spus ca dupa majorarea de 15%%, angajatii unitatilor de invatamant au primit in plus la salarii sume nete cuprinse intre 20 si 300 de lei.

Deocamdata, de la Ministerul Educatiei s-a primit un raspuns care nu face decat sa intarzie rezolvarea problemei, in conditiile in care legea este clara in privinta calcului salariilor.

„Raspunsul a fost ca s-a cerut punct de vedere Ministerului Muncii si Ministerului de Finante, legat de cum se aplica legea. Dar legea este clara in privinta asta”, a mai spus liderul LSI Botosani.

In acest timp, in scoli „e un adevarat haos, nu mai stiu oamenii cum se calculeaza drepturile salariale, pentru ca legea nu se respecta”, a completat liderul sindical. Profesorul Liviu Axinte precizeaza ca primul pas pe drumul deschiderii actiunii in instanta este contestarea la Ministerul Educatiei a salariilor pe luna ianuarie, dupa care, daca nu se decide recalcularea si acordarea drepturilor restante, se va deschide actiune in instanta.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.