Cum poti sa-ti asiguri o pensie mai mare

Orice persoana care doreste sa se asigure in sistemul public de pensii, respectiv sa isi completeze venitul asigurat, poate incheia un contract de asigurari sociale cu casa de pensii.

Incepand cu data de 17 iulie 2016, odata cu intrarea in vigoare a dispozitiilor legii nr.142/2016, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii nr. 263/2010 si avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public. 
 
Pe langa aceste categorii, in continuare, orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat, poate incheia un contract de asigurari sociale, document care este forma facultativa de asigurare in sistemul public de pensii reglementata de Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice. 
 
Prin Legea bugetului de asigurari sociale de stat, in anul 2016, venitul lunar asigurat este de minim 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si de maxim 5 ori valoarea acestuia. 
 
Pentru anul 2016 castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.681 lei si, prin urmare, venitul lunar asigurat pentru acest an este de minim 938 lei si de maxim 13.405 lei.
 
Cota contributiei de asigurari sociale in anul 2016 este de 26,3% din venitul lunar asigurat, ceea ce reprezinta o contributie minima de plata lunara de 247 lei si de maxim 3.526 lei.
 
Contractul de asigurare sociala poate fi incheiat de orice persoana care doreste sa se asigure in sistemul public de pensii, precum si de catre orice persoana asigurata obligatoriu care doreste sa-si suplimenteze venitul asigurat. 
 
Persoana care intentioneaza sa incheie un contract de asigurare sociala cu Casa Judeteana de Pensii Botosani se va prezenta personal la sediul institutiei cu actul de identitate, care trebuie sa fie valabil si din care sa reiasa ca are domiciliul sau resedinta pe raza judetului Botosani. 
 
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la Casa Judeteana de Pensii Botosani. Data inregistrarii este data la care persoana interesata sau reprezentantul acestuia a semnat contractul de asigurare sociala in prezenta functionarului institutiei.
 
„Profitam de faptul ca in luna august cea mai mare parte a persoanelor plecate sa lucreze in afara tarii se reantorc acasa pentru o binemeritata vacanta, informand aceasta categorie de persoane, dar nu numai, ca pot incheia personal si intr-un timp foarte scurt, un contract de asigurare sociala. Acesta insa poate fi incheiat si de catre un reprezentant al titularului, respectiv tutore, curator sau mandatar, cu conditia ca acesta sa prezinte un act valabil care sa ateste aceasta calitate si un act de identitate din care sa rezulte ca are domiciliul sau resedinta pe raza judetului Botosani. Plata contributiei de asigurari sociale  se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni. In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare cum ar fi numele, venitul asigurat, adresa sau actul de  identitate, este obligatorie incheierea unui act aditional, in termen de 30 de zile de la modificare”, declara directorul execuitv al CJP Botosani, Marius Constantin. 
 
comunicat presa CJP Botosani
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.