Voi intrebati, medicul Tatiana Balauca va raspunde.
Ana Dreava: Ieri am fost muscata de un caine pe strada. Am pansat eu rana, considerand ca nu este o problema deosebita. Locul muscaturii s-a umflat putin. Ar trebui sa ma ingrijoreze acest lucru?
Tatian Balauca: Muscatura de caine este periculoasa deoarece provoaca nu doar leziuni traumatice, ci si psihologice. Ulterior, poate apare socul post traumatic, depresia sau frica persoanei care a fost muscata. Curatarea ranii dupa muscatura este absolut necesara pentru a preveni aparitia unor infectii, deoarece leziunile respective sunt predispuse la infectarea cu diverse bacterii. Exista si riscul de contaminare cu virusul rabic, de aceea trebuie consultat de urgenta un medic. Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare, este o boala foarte grava, care afecteaza sistemul nervos central provocand encefalopatie, iar netratata poate fi fatala. Simptomatologia turbarii este nespecifica, cu stare de rau general insotita de febra, dureri de cap (ca intr-o raceala), iar in lipsa administrarii vaccinului simptomele se agraveaza si pot duce la halucinatii, dificultati la inghitire, hipersalivatie, hidrofobie (frica de apa), culminand cu moartea pacientului in cateva zile.
Plaga muscata trebuie spalata si dezinfectata, apoi se panseaza leziunea, iar ulterior se face profilaxia tetanosului prin administrarea de vaccin VTA de catre medical dumneavoastra. Leziunea trebuie spalata cel putin cu sapun si multa apa, pentru a indeparta saliva animalului. In cazurile mai grave, plaga trebuie cusuta sau este nevoie chiar de interventie chirurgicala. Consultati de urgenta medicul si farmacistul dumneavoastra! De asemenea, animalul trebuie pus sub supraveghere.
Ce trebuie sa faci imediat dupa ce ai fost muscat de caine
Lasa rana intepata sa sangereze cateva momente (bineinteles daca hemoragia nu este masiva), pentru ca bacteriile transmise prin muscatura sa fie eliminate.
Spala rana cu un sapun anti-bacterial si lasa apa sa curga peste muscatura in jur de 5 minute, pentru a spala bine leziunea si a preveni infectarea ranii.
Panseaza zona afectata cu un bandaj de tifon steril. Daca nu ai la indemana un tifon steril, foloseste un servetel de hartie de unica folosinta. Evita sa folosesti un prosop sau o batista din material textil, deoarece prin intermediul acestora se pot transmite si alte bacterii.
Pentru plaga intepata se foloseste un unguent cu antibiotic, iar pentru plaga sfasiata se aplica local apa oxigenata si rivanol, dupa care se acopera leziunea cu un bandaj steril pentru a compresa rana sangeranda, pacientul prezentandu-se de urgenta la un serviciu medical de specialitate.
Medicul dumneavoastra este cel care va stabili necesitatea administrarii vaccinului antirabic. Daca acesta nu se impune, cel mai probabil vi se vor administra antiinflamatoare pentru combaterea durerii si antibiotice (ex. Oxacilina) pentru profilaxia/tratarea infectiei.
Nota redactiei: Daca aveti intrebari pe teme de sanatate, va rugam sa ne scrieti pe email reporterul@gmail.com iar doamna dr. Balauca Tatiana Mihaela, medic specialist medicina de familie, va va raspunde in timp util. Raspunsurile le veti gasi in saptamanalul reporterul si pe site-ul publicatiei la adresa www.reporterul.ro.