Cum ramane cu CONCEDIILE FARA PLATA la Spitalul Judetean?

Se mai aproba, sau nu concedii fara plata pentru asistentii si infirmierele de la Spitalul Judetean MaVromati care vor sa plece la munca in strainatate pentru cateva luni?  In timp ce sefii unitatii medicale sustineau recent ca nu se mai acorda cu mare usurinta astfel de concedii, sindicatele vin sa si spun raspicat: este un drept ce nu le poate fi luat angajatilor!

In conditiile deficitului de personal pe multe sectii din cel mai mare spital al judetului Botosani, in ultimele saptamani s-a adus in discutie dreptul angajatilor de a intra in concedii fara plata pe o perioada mai lunga. 
 
Purtatorul de cuvant al spitalului, medicul Stefan Bercea, afirma recent ca numarul concediilor fara plata pe perioada de cateva luni a scazut mult in ultima vreme. Asta pentru ca la nivelul conducerii spitalului nu se mai aproba cu mare usurinta cererile in acest sens, atunci cand cererile vin de pe sectii cu deficit de personal. 
 
Ca urmare a acestei decizii, de la inceputul anului 2016 doar 19 cereri de concedii fara plata au fost aprobate de conducerea unitatii medicale, in timp ce in anii trecuti, pana la aceasta perioada a anului erau mult mai multe cereri in acest sens aprobate. 
 
Liderii de sindicat sustin insa ca nu este o atitudine corecta a sefilor spitalului.  
 
„In contractul colectiv de munca si in regulamentul de ordine interioara, care s-a discutat cu Sanitas si cu celelalte sindicate, dar in principal cu Sanitas pentru ca este organizatia sindicala reprezentativa la nivelul spitalului, s-a prevazut, in continuare, ca toti angajatii care doresc sa-si ia concedii fara plata, sa aiba dreptul la 12 luni, cu posibilitatea de a mai prelungi inca 12 luni. Sigur, este si o conditie, aceea ca medicul sef de sectie sa-si dea avizul”, a precizat Lia Temciuc, liderul judetean al Sanitas.
 
Referitor la acordul pe care medicul sef de sectie trebuie sa-l dea atunci cand un subordonat vine cu cererea de concediu fara plata pe mai multe luni de zile, Lia Temciuc spune ca, pana la urma, se poate trece si peste acest posibil obstacol. 
 
„Dar pana la urma, indiferent daca se da acel aviz, pentru ca pot fi discutii despre criza de personal, vorbim totusi de un drept al salariatului, obtinut prin negociere. Si nu poti sa te opui acestui drept”, a concluzionat Lia Temciuc. 
 
Asadar, dreptul la concediu fara plata nu le poate fi luat angajatilor din sistemul sanitar. Se pare insa ca cei care s-au trezit cu cererile de concedii refuzate nu au revenit cu insistenta asupra acelei solicitari.  
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.