Cum ramane cu SCUMPIREA unor MEDICAMENTE pentru CANCER… Din nou, CRIZA CITOSTATICELOR

La chinurile provocate de boala cumplita – CANCER – pacientii mai au de infruntat o greutate – CRIZA de CITOSTATICE.

Pe fondul discutiilor privind combaterea crizei citostaticelor, apare tot mai frecvent „solutia” cresterii preturilor acestor medicamente. 
 
In ultimele zile, un oficial, mai exact vicepremierul Costin Borc, a cerut scumpirea medicamentelor pentru bolnavii de cancer, propunere respinsa insa categoric de catre ministrul Sanatatii. 
 
Explicatia cererii de scumpire a unor medicamente folosite in tratamentul cancerului este aceea ca producatorii nu mai au profit si se orienteaza catre alte piete, lasandu-i astfel pe bolnavii din Romania fara posibilitatea de a urma tratamentele de care au atat nevoie pentru supravietuire. Fiind chirurg oncolog, ministrul sanatatii este bine informat in aceasta tema si spune ca medicamentele sunt deja prea scumpe pentru multi dintre pacienti, astfel ca inca o majorare a preturilor i-ar condamna la imposibilitatea de a-si urma tratamentul pe bolnavii cu posibilitati financiare scazute. 
 
Ce se intampla acum pe piata citostaticelor din Romania? 
 
Vicepremierul Costin Borc a explicat ca producatorii si furnizorii ar putea fi motivati sa vanda aceste produse pe piata din Romania doar daca s-ar mari preturile, deoarece in acest moment, de la 1 iulie, de cand avem cel mai mic pret al medicamentelor din Europa, acesti furnizori cumpara medicamentele de la furnizorii internationali, apoi le vand in alte tari europene chiar si de 3 ori mai mult, potrivit Romania TV.
 
Reprezentantii asociatiilor de bolnavi de cancer spun ca lipsesc in acest moment de pe piata 14 medicamente necesare in tratamentele pe care le urmeaza acesti bolnavi. Ei sustin ca lupta economica nu face decat sa ii afecteze pe pacienti, sa nu mai aiba certitudinea unui tratament coerent ca si periodicitate si sa isi puna viata in pericol. Ei mai sustin ca au de suferit si daca se scumpesc medicamentele si daca raman la pretul scazut si nu il gasesc pe piata. 
 
„Noi am cerut permanent o aliniere a preturilor, la nivelul UE, iar medicamentele compensate sa fie cu preturi confidentiale negociate”, a declarat, la Romania TV, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
 
In urma discutiilor avute cu oficiali din Guvern, reprezentantii UNIFARM au anuntat ca vor trimite, in scurt timp, in farmacii si spitale, o parte din medicamentele pe care bolnavii de cancer nu le gasesc pe piata de luni de zile. Doar 7 din cele 14 medicamente ce lipsesc de pe piata vor reapare in farmacii, peste aproximativ o saptamana, spun furnizorii.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.