Reprezentantii Ministerul Sanatatii anunta ca nu va mai fi suficient sa stai la rand pentru a ajunge la o consultatie la medicul de familie, in policlinica sau pentru internare in spital. Medicul va decide cat sa stai pe lista de asteptare.
Printre alte modificari fata de ceea ce se intampla acum in sistemul sanitar va fi si aceasta: inlocuirea principiului „primul venit, primul servit” cu programarea pacientilor in functie de criterii obiective bazate pe starea clinica pentru accesul la servicii de specialitate in ambulator si spital. Cel putin asta anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat postat pe site-ul acestuia.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste noutatile privind asistenta medicala de familie, se mai enunta urmatoarele:
– Cetatenii care nu au ajuns inca pacienti vor fi sprijiniti sa nu devina pacienti. Astfel, se vor acorda interventii sistematice si riguroase pentru pastrarea sanatatii la toate varstele (consultatiile preventive periodice la adult si copil)
– Definirea: in acord cu participarea pacientului – a unor planuri de management al diferitelor tipuri de conditii – factori de risc sau existenta de boli cronice. Se va incepe cu afectiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II si BPOC in 2014, urmand ca in fiecare an sa se adauge noi astfel de planuri de management. Aceste planuri de management al conditiilor – factori de risc sau afectiuni cronice – specifice persoanelor examinate sprijina urmarirea activa si colaborarea multidisciplinara standardizata pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut (inclusiv boli cardiovasculare si diabet zaharat) si /sau alte boli cronice (astm bronsic, boala pulmonara cronica obstructiva – din 2014, depresie din 2015).
– Monitorizarea bazata pe protocoale care asigura calitatea optima a ingrijirii pentru bolnavii cronici sau combaterea factorilor de risc si prevenirea imbolnavirii pentru persoanele sanatoase, expuse la factori de risc.