Se duc pe salarii prea multi bani din bugetul Spitalului Judetean.
Aceasta este opinia vicepresedintelui CJ, Gheorghe Sorescu, care considera ca uneori s-au acordat sporuri cu mare usurinta in sistemul sanitar.
„S-a vazut si in cazul sporului de calculator. Sunt persoane care nu stiu sa deschida calculatorul dar iau spor de lucru la acesta. Si eu sunt sigur ca mai sunt situatii in care sporurile s-au acordat nemeritat. Am incredere si sustin in totalitate masurile luate de actualul manager pentru reducerea risipei. Pentru ca a fost, cu siguranta, risipa ani la rand in sanatate”, afirma vicepresedintele CJ, Gheorghe Sorescu.
De altfel, si conturarea pachetului de servicii medicale este vazut de vicepresedintele Sorescu ca o decizie menita sa reduca risipa in sistemul sanitar.
„Pana acum s-a facut risipa in sistemul sanitar. Se internau multi in spital pentru fel de fel de analize. Nu va mai fi asa si nici nu trebuie sa mai fie asa. Cine vrea sa isi faca analize sau teste ca sa-si afle gradul de imbatranire a pielii sa o faca pe banii lui. Ca pana acum se cunosc destule situatii de risipa. Am auzit si eu cum se procedeaza, cum medicul specialist din spital il trimite pe pacient la medicul de familie ca sa ii dea trimitere cu indicatie de anumite analize, iar medicul de familie ii scrie exact ce analize ar trebui sa le faca in spital. Facem cheltuieli in sanatate intr-o anumita complicitate intre medicul specialist si cel de familie. Nu se mai poate asta”, a mai spus Gheorghe Sorescu, care este convins ca starea de sanatate a populatiei judetului este pe hartie atat de „dezastruoasa” si din cauza internarilor care se fac nejustificat.
Mai exact, botosanenii ar aparea in actele medicale atat de bolnavi din cauza numarului mare de spitalizari raportate de unitatile medicale. Este ceea ce crede vicepresedintele CJ, care sustine ca este binecunoscuta practica unor bugetari care, atunci cand apar la serviciu probleme cu posturile lor, se interneaza in spital si astfel isi prelungesc sederea intr-o institutie.
„Starea de sanatate a populatiei, asa cum apare ea pe hartie, este un pic denaturata prin faptul ca toata lumea trece prin spital. Asa se face ca atunci cand luam datele din statistici, constatam ca Botosaniul este pe moarte. Nu este chiar asa. Este si ca urmare a unei zone de birocratie, ca toata lumea trece prin spital”, sustine Gheorghe Sorescu.