Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se va schimba modul în care se vor desfășura cursurile universitare, precum și examenele date de studenți.
O parte dintre activitățile ce se desfășoară în mediul universitar în cadrul formei de învățământ cu frecvență, respectiv cursurile, se vor putea desfășura și prin intermediul unor conexiuni audio-video sau al unor platforme informatice dedicate, potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere la Ministerul Educației (ME). Cu toate astea, examenele vor implica prezența fizică a studenților la facultate.
Prin proiectul de OUG de la ME este vizată modificarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale. Una dintre măsurile conținute de proiect va schimba modul în care se vor putea desfășura cursurile universitare de la forma de învățământ cu frecvență.
Mai exact, așa cum apare în proiect, forma de învăţământ cu frecvenţă va fi, în continuare, „caracterizată prin activităţi de învăţământ şi/ sau de cercetare programate pe durata întregii zile, specifice fiecărui ciclu de studii universitare, aproximativ uniform distribuite săptămânal/ zilnic pe parcursul semestrului”, dar nu și prin „întâlnirea nemijlocită, în spațiul universitar, a studenților cu cadrele didactice”, așa cum e acum.
Astfel, cursurile universitare cu frecvență se vor putea desfășura și fără interacțiune directă, fizică, între studenți și profesori. De fapt, proiectul stabilește clar cum se vor putea desfășura cursurile online.
„Unele activități din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice”, scrie, concret, în proiect.
Totuși, examenele nu se vor putea susține online, ci doar la facultate, indiferent dacă vorbim despre studii de licență sau de masterat.
„Activitățile de evaluare, în cazul formei de organizare cu frecvență a programelor de studii universitare de licență și masterat, se realizează în condițiile întâlnirii nemijlocite în spațiul universitar”, este subliniat în document.
După ce măsura va ajunge să se aplice, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior va trebui să vină, în cel mult 90 de zile de la momentul aplicării, cu standarde de calitate privind modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare.