DECIZIE privind UNIFORMA SCOLARA! Ce reactii a starnit in randul elevilor

Elevii nu vor sa poarte uniforme la scoala, chiar daca, dupa cum decurg lucrurile, nu prea li se da posibilitatea sa aleaga. O decizie luata in aceste zile in cadrul Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din cadrul Camerei Deputatilor s-ar putea sa-i oblige sa poarte uniforma in scoala. Iata insa un punct de vedere al elevilor:

Consiliul National al Elevilor, unica structura reprezentativa a elevilor la nivel national, condamna decizia luata in cadrul Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din cadrul Camerei Deputatilor cu privire la initiativa legislativa a cresterii sigurantei in scoli.
 
Comisia a decis sa modifice textul initiativei astfel incat uniforma scolara sa devina obligatorie pentru toti elevii din Romania.
 
Cu toate ca initial varianta adoptata de catre Senat reprezenta o noua lege a sigurantei in unitatile de invatamant, Comisia din cadrul Camerei Deputatilor amendeaza substantial legea primita de la Senat si ajunge sa o transforme intr-o lege ce modifica actuala lege a sigurantei in scoli, nr. 35/2007 , fapt ce incalca principiul bicameralismului, ajungandu-se ca actuala initiativa sa aiba ample diferente de litera si spirit fata de cea sustinuta initial.
 
Mai  mult, initiativa legislativa nu stipuleaza sursa de finantare pentru uniformele obligatorii, o cerinta sine-qua-non pentru a putea adopta demersuri in acest sens.
 
Consiliul Elevilor se declara dezamagit mai ales de dorinta Comisiei de a restrange anumite drepturi constitutionale, prin impunerea uniformelor obligatorii. Conform articolul 53 din Constitutie,  ,,exerciţiul unor drepturi poate fi restrans numai prin lege şi numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitaţii naţionale, a ordinii, a sanataţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertaţilor cetaţenilor; desfaşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamitaţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”
 

,, Nu observ ca s-ar impune vreunul dintre conditiile prevazute in Constitutie pentru a ingradi dreptul la libera exprimare a elevului in scoala, cat si dreptul de acces gratuit la educatie. Avand in vedere ca legea are ca scop cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, legatura dintre uniforme si siguranta in scoli este minima si nu este atestata de niciun sondaj in acest sens. Nu consider opinata insusi simpla prezenta a uniformelor in cadrul acestei initiative, ca factor de sporire a sigurantei in scoli” a declarat Horia Onita, Presedintele Consiliului National al Elevilor.

 
Obligativitatea uniformelor incalca, in acelasi timp, Legea Educatiei Nationale, ce precizeaza ca invatamantul de stat este gratuit, principiul de liber acces la educatie, cat si decizia CCR nr. 558/2008 conform careia implementarea uniformelor se realizeaza la consensul comun al conducerii scolii, a parintilor si elevilor.
 
Consiliul Elevilor considera ca implementarea uniformelor obligatorii nu poate decat sa inhibe comportamentul copiilor si caracterul lor in formare, sa ofere loc posibilitatilor de coruptie, prin contracte abuzive si sume exagerate pentru piesele de uniforma, si sa creeze si mai multe discrepante intre elevii diferitelor scoli dintr-o localitate.
 
In cazul in care initiativa va fi adoptata de catre plenul Camerei Deputatilor, reprezentantii elevilor isi asuma folosirea parghiilor legale, sesizarea Avocatului Poporului, solicitarea adresata Presedintelui Romaniei de a trimite legea la reexaminare, sau solicitarea constatarii exceptiei de neconstitutionalitate, pentru respectarea drepturilor elevului in integralitatea lor.
 
Consiliul Naţional al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare şi functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.
 
Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local şi national, promotori ai dezvoltarii climatului şcolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.
 
Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev. 
 
Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.