Home Social Despre … FINANTAREA INVATAMANTULUI PREUNIVERSITAR

Despre … FINANTAREA INVATAMANTULUI PREUNIVERSITAR

Guvernantii se pare ca au uitat multe lucruri ce ar trebui sa duca la imbunatatirea situatiei in domeniul educatiei, in invatamantul preuniversitar. Au uitat, de exemplu, de infiintarea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar. Cine ii atentioneaza?

Consiliul National al Elevilor solicita infiintarea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar.
 
Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor la nivel national, atrage atentia cu privire la faptul ca dupa aproape 5 ani de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, Ministerul Educatiei inca nu a infiintat Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar.
 
Legea, la art 104 alin (4), prevede astfel:
 
,,Baza de calcul al fondurilor alocate unitatilor de invatamant prin si din bugetele locale, pentru finantarea de baza, o constituie costul standard per elev/prescolar. Costul standard per elev/prescolar se determina pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare/domeniu. Determinarea costului standard per elev/prescolar se face de catre Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar, in conditiile prezentei legi si conform normelor metodologice elaborate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si aprobate prin hotarare a Guvernului. Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar cuprinde reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ai partenerilor sociali si ai structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale.” 
 
Avand in vedere importanta pe care o are in distribuirea fondurilor pentru educatie, consideram ca este necesara infiintarea structurii, pentru o mai buna coordonare a finantarii educatiei. Unul dintre cele mai concludente exemple in acest sens il reprezinta formula de finantare, a carei baza de finantare cuprinde in principal costul standard per elev multiplicat cu numarul elevilor dintr-o scoala.
 

Astfel, in loc sa luam in calcul diferiti parametri care ar trebui sa indice situatiile in care investitiile ar trebui sa fie mai ridicate, dupa anumiti factori ,,de risc”, modul de finantare este unul rigid, fara sa se plieze pe realitatea scolilor din Romania. Una dintre atributiile principale pe care ar trebui sa le detina structura, odata infiintata, este tocmai realizarea formulei de finantare. 

 
,,Pana la urma, CNFIP ar cuprinde toti actorii relevanti ai sistemului: ministerul educatiei, reprezentantii partenerilor sociali, ai autoritatilor publice locale. Finantarea educatiei, si asa precara, trebuie sa se realizeze prin consensul si dezbaterea partilor implicate, pentru o utilizare cat mai eficienta. Pana la urma, poate chiar mai important decat suma acordata e modul in care este investita, iar astfel trebuie sa ia in calcul nevoile elevilor, beneficiari primari ai invatamantului, nevoile profesorilor si strategiile de investitii ale administratiilor publice locale. Ne-a fost reconfirmata necesitatea acestei structuri, dupa ce am observat modul lipsit de o strategie clara (diferita de numarul de elevi din scoala) prin care unele localitati acorda finantarea scolilor, prin informatii de interes public in baza legii 544/2001, prin aplicatia – Ia statul la intrebari -, realizata de Romania Curata. Credem ca dupa aproape 5 ani, este momentul sa facem pasul spre infiintarea CNFIP.” a declarat Horia Onita, presedintele Consiliului National al Elevilor.
 
Invitam sindicatele din invatamantul romanesc preuniversitar, cat si structurile asociative ale administratiilor publice locale sa se pozitioneze in favoarea infiintarii CNFIP si credem ca printr-o structura care se specializeaza pe calcularea si structurarea costului standard per elev si a finantarii educatiei, discrepantele dintre realitatea scolilor din Romania si a nevoilor de finantare si modul in care arata costul standard per elev se vor diminua.
 

1 COMMENT

  1. Completeaz?-?i veniturile! Acum ai posibilitatea s? câ?tigi pân? la 300 euro lunar, lucrând acas?. Nu este necesar? experien?a. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata câ?tigurilor realizate este garantat? prin contract legal de comision. Pentru detalii suplimentare trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com

Comments are closed.

Exit mobile version