Home Social Dezmatul bugetar continua: indemnizatii de 4.000 de lei pentru revolutionari! Arsinel: „Macar...

Dezmatul bugetar continua: indemnizatii de 4.000 de lei pentru revolutionari! Arsinel: „Macar asa sa fiu rasplatit”

La 25 de ani de la Revolutie, Guvernul ne obliga sa suportam din bani publici o noua serie de privilegii pentru cei care pretind ca au determinat prabusirea comunismului in 1989.

Printre ei se afla fosti parlamentari, actori celebri, fosti membri ai guvernelor de dupa ’89, dar si persoane care la Revolutie aveau 10 ani! 
 
Pe langa pensiile speciale legiferate pentru diplomati, parlamentari, aviatori, militari si functionari ai Parlamentului, o parte dintre ele deja promulgate de presedinte, bugetul Romaniei se pregateste sa mai suporte, incepand de anul acesta, inca o serie de indemnizatii speciale, care il vor impovara cu peste 20 de milioane de euro in fiecare an. 
 
Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a hotarat sa-i reintroduca in plata pe revolutionarii ale caror rente lunare fusesera taiate in 2012 din ratiuni de austeritate, dar si din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle. 
 
Sub motivatia respectarii adevarului istoric, ordonanta Executivului a creat o noua categorie de revolutionari – „luptatori cu rol determinant in victoria Revolutiei” –, iar cei care vor primi acest titlu urmeaza sa incaseze indemnizatii care vor ajunge pana la 4.000 de lei in fiecare luna! Asta in conditiile in care un veteran de razboi este rasplatit cu 135 de lei pe luna, iar salariul unui profesor debutant nu depaseste 1.200 de lei. 
 
Peste 6.000 de persoane au depus cerere pentru a deveni „luptatori determinanti”, intre ei regasindu-se mai multe nume cunoscute: actori, fosti parlamentari, fosti membri ai Guvernului, academicieni si chiar procurorul general al Romaniei! 
 
Arsinel iubeste indemnizatiile: „Orice ban conteaza” 
 
Prima transa de dosare verificate a produs insa si primele controverse, provocate in special de numarul mare al personalitatilor care se regasesc pe lista celor admisi. Printre „luptatorii cu rol determinant” se afla  Alexandru Arsinel (actor), Razvan Theodorescu (academician, fost ministru si senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier si senator, actual consilier in SSPR), Dorel Visan (actor), Grigore Zanc (fost senator si ministru). 
 
Impotriva lui Alexandru Arsinel a fost depusa deja o contestatie, pe care Comisia Parlamenatara a Revolutionarilor din Decembrie a considerat-o neintemeiata. 
 
„Arsinel e un impostor, n-a avut nicio treaba cu revolutionarii care au ocupat cladirea Radioului. A fost adus de acasa in dupa-amiaza de 22 decembrie 1989, a fost bagat pe o usa din spate si a vorbit cateva minute pe post. Dupa aceea a plecat acasa. Nu se poate spune ca a avut rol determinant„, sustine Jan Ciochina, presedintele Asociatiei „Radio Libertatea 22” si cel care l-a contestat pe Arsinel. 
 
Alexandru Arsinel se declara indignat de aceasta situatie: „E treaba lor daca m-au contestat, sunt oameni si oameni. Eu am fost primul care am vorbit din balconul de la Radio. Dosarul meu demonstreaza ca nu am vazut Revolutia la televizor si ca am fost in focul evenimentelor. Nu eu am cerut certificat, cei de la asociatie mi-au propus sa trimita dosarul mai departe si am zis: da, domnule, vreau sa se stie ca nu am stat acasa”. 
 
Varianta sa este contrazisa de secretarul de stat al revolutionarilor, care spune ca cererile s-au depus in nume personal, fara nicio implicare a asociatiilor. 
 
Intrebat daca a solicitat titlul de „luptator cu rol determinant” motivat si de indemnizatia consistenta, Arsinel s-a suparat si a inchis telefonul. 
 
Apoi a revenit, cerandu-si scuze si spunand ca se afla intr-o stare de iritare din cauza problemelor de sanatate. 
 
„Da, conteaza si banii, cum sa nu conteze daca eu ies la pensie? Orice ban conteaza. Daca Ordinul Meritul Cultural in grad de comandor nu mi-a adus nimic, macar asa sa fiu rasplatit”, a spus Arsinel. 
 
Cand spune „macar asta”, marele actor omite sa aminteasca celelalte beneficii pe care le incaseaza din partea statului roman: indemnizatie de merit (circa 3.000 de lei lunar), indemnizatie suplimentara adaugata la pensie pe baza vechiului certificat de revolutionar (circa 1.400 de lei lunar). 
 

Potrivit declaratiei de avere, Arsinel mai incaseaza si aproximativ 4.000 de lei salariu pentru functia de director al Teatrului de Revista „Constantin Tanase”, iar noul certificat de revolutionar ii va rotunji si mai mult veniturile. 

 
Conform ordonantei de urgenta mai sus amintite, indemnizatia de „luptator cu rol determinant” se stabileste prin aplicarea unui coeficient de 1,10 din salariul mediu brut pe economie, ceea ce, in prezent, inseamna 2.656 de lei. 
 
Adaugand indemnizatia primita ca pensionar, rezulta ca titlul de revolutionar ii va aduce lui Alexandru Arsinel venituri de peste 4.000 de lei in fiecare luna! 
 

Citeste mai mult pe Adevarul.ro 

 

Exit mobile version