Din nou, MODIFICARI la LEGEA EDUCATIEI!

Modificari importante se pregatesc la Legea Educatiei. E vorba de o Ordonanta de Urgenta care priveste organizarea de clase pentru elevii cu nevoi speciale, in scoli, dar aduc si schimbari la Evaluarea Nationala si examenul de Bacalaureat.

Guvernul Romaniei propune modificarea Legii Educatiei Nationale numarul 1, din 2011, prin modificarea sau introducerea unoi noi pasaje in articolele acesteia.

Asadar, modificari la Articolul 49, alineatele (1), (2) si (4), care vor avea urmatorul cuprins:

„(1) Invatamantul special se organizeaza in unitati de invatamant special.
(2) Invatamantul special integrat se poate organiza in invatamantul de masa, individual si, prin exceptie, in clase/grupe speciale, cu avizul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, pe baza unei metodologii adoptate prin ordin de ministru. Efectivele formatiunilor de studiu din invatamantul special si special integrat sunt stabilite de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, in functie de tipul si gradul deficientei.

(4) Durata scolarizarii copiilor cu cerinte educationale speciale poate fi mai mare decat cea precizata prin prezenta lege si se stabileste, in functie de nevoile individuale, de gradul si tipul dizabilitatii, prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice”, se arata in proiectul de modificare a legii.

In ceea ce priveste scolile doctorale, documentul prevede acreditarea provizorie pentru anul universitar 2016 – 2017

Totodata se propun modificari si in ceea ce priveste unele examene pe care le sustin cadrele didactice. La articolul 241, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(4) Persoanele care nu promoveaza examenul pentru definitivare in invatamant se pot prezenta la o noua sesiune dupa reluarea de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar. Candidatii pot sustine examenul national pentru definitivare in invatamant fara taxa, de cel mult trei ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe stabilite de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice”, stabileste proiectul.

In plus, potrivit noilor amendamente la Legea Educatiei, angajarea directorilor de scoli nu va mai fi posibila decat in urma unui concurs sustinut de acestia. Dupa promovare, acestia vor fi obligati sa prezinte un plan de management pe mai multi ani.

In plus, Ministerul Educatiei propune ca evaluarile trans-disciplinare sa fie introduse in Evaluarea Nationala, organizata la finalul clasei a VIII-a, pentru generatiile de elevi care vor incepe clasa a V-a anul viitor. Si examenul de Bacalaureat se va desfasura trans-disciplinar. Prima serie de elevi care va intra sub incidenta acestei modificari la examenul de Bacalaureat va fi cea care, in anul scolar 2017-2018, se va inscrie in clasa a IX-a.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.