Home Social Directii de Sanatate Publica in ALERTA

Directii de Sanatate Publica in ALERTA

Temperaturile extrem de ridicate prognozate de meteorologi a determinat Ministerul Sanatatii, sa transmita directiilor de sanatate publica avertizarea ca vor trebui sa ia o serie de masuri pentru protejarea populatiei.

Chiar daca Botosaniul este intr-o zona „mai putin expusa caniculei” in aceste zile, nici in aceasta parte a tarii temperaturile nu vor fi prea confortabile. In aceste conditii, ministrul Eugen Nicolaescu a solicitat directiilor de sanatate publica si  serviciilor de urgenta prespitalicesti activarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada sa poata fi reduse.

De asemenea, si serviciilor de ambulanta li s-a solicitat suplimentarea echipajelor, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.

„Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi  identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

De asemenea, directiile de sanatate publica trebuie sa verifice conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate-agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea  rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

Se vor verifica conditiile igienico –sanitare, de cazare si alimentatie, din taberele scolare, precum si respectarea conditiilor igienico-sanitare din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea si comercializarea produselor alimentare) si verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.

In ceea ce priveste populatia, recomandarile sunt de a fi urmate sfaturile medicilor si sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5-2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe  fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

In aceasta perioada, medicii recomanda consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Daca este absolut necesar sa  ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in aceste perioade de canicula, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.

Exit mobile version