Discriminare intre angajati

Degeaba si-au facut sperante ca justitia va elimina discriminarea la acordarea sporurilor in centrele sistemului de asistenta sociala din Botosani. Dupa trecerea prin instantele de judecata, a ramas aceeasi situatie : colegi de serviciu care fac aceeasi munca, au aceeasi pregatire, dar unii iau la salariu spor de 50 la suta pentru lucru in conditii grele, in timp ce altii nu iau decat 15 la suta. Iar cei din a doua categorie sunt cei mai numerosi.

Reprezentantii Sindicatului Impact spun ca s-au facut buletinele de expertizare a locurilor de munca, de catre cei de la Directia de Sanatate Publica , si toate se incadreaza la conditiile pentru acordarea sporului de 50 la suta. Tribunalul Botosani a acceptat solicitarea angajatilor din centrele de asistenta sociala pentru acordarea sporului de 50 la suta la leafa, a dat hotarari favorabile, insa la Curtea de Apel Suceava lucrurile s-au schimbat. Au ramas cu sporul doar cei cativa angajati care le-au obtinut tot in urma unei lupte in instanta, dar in anul 2010.
 
Magistratii au hotarat, asadar, ca vor lua in continuare sporul doar angajtii care au obtinut acest drept in 2010. Ceilalti nu vor lua sporul pe care colegii lor il primesc pentru aceeasi munca. Hotararile in acest sens au venit in lunile mai si iunie de la Curtea de Apel Suceava.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie discriminanta ? Liderul de sindicat explica de unde a pornit aceasta realitate care pare incredibila tocmai pentru ca sfideaza orice logica.

„ In 2010, in momentul in care s-a facut contestarea reincadrarii s–a deschis un singur dosar mare, de 940 de persoane. Instanta a decis si a disjuns pe fiecare persoana in parte .S-au facut 940 de dosare care au ajuns la patru judecatori. Legea este interpretabila, asa ca fiecare judecator a judecat cum a crezut de cuviinta. S-au dat sentinte la unii angajati da, la altii ba. Au fost trecute apoi dosarele prin Curtea de Appel, iar acolo iar s-au mai trecut asa, unii da, altii ba. Unii au obtinut sporul, altii nu. Sunt foarte putini cei care au obtinut sporul. De exemplu, la Centrul de la Ionaseni, unde sunt vreo 45 de angajati, 4 au ramas cu 50 la suta spor, ceilalti nu. La Adaseni este o situatie mai speciala, pentru ca din 62 de salariati sunt 14 care au spor de 75 la suta, patru cu 50 la suta, iar restul au 15 la suta. Asta fara sa existe vreo diferenta intre munca pe care o fac ”, a prezentat situatia Camelia Socianu, liderul Sindicatului Impact.

Reprezentantii acestui sindicat stiu ca pe calea instantei nu mai pot reveni in acesta problema. Acum isi canalizeaza fortele pe convingerea autoritatilor.

S-a facut expertizarea locurilor de munca din sistemul asistentei sociale si s-a vazut clar ca sporul de conditii deosebite de munca i se cuvine fiecarui angajat din centrele din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

„Mai ramane calea unui memoriu catre CJ, in care, prin argumente legale pe baza buletinelor de expertizare a locurilor de munca, sa incercam sa convingem Consiliul Judetean ca aceasta discriminare nu poate continua. Avem si conducerea unitatii de partea noastra. Ne-au spus ca si ei ne sustin cu acest memoriu catre CJ, poate obtinem fonduri pentru a acorda tuturor sporul de 50 la suta. Se poate asta printr-o hotarare in CL”, a mai precizat Camelia Socianu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.