Dr. Oz: Alimente care reduc riscul de cancer ovarian

Unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la aparitia cancerului ovarian este istoricul familial. Cunoscand cazurile de cancer din familie, dar si schimbandu-ti dieta poti sa reduci riscul de a dezvolta aceasta boala.

Dr. Oz explica in emisiunea sa „The Dr. Oz Show” ca este extrem de important sa acorzi atentia sporita cazurilor de cancer care au fost de-a lungul timpului in familia ta. Astfel ca trebuie sa fii atenta nu numai la posibilele cazuri de cancer la mama sau surorile tale, ci trebuie sa cunosti si eventualele cazuri de cancer intalnite la matusi, verisoare, bunica sau surorile bunicii tale.
Cum jumatate din materialul genetic care ti-a fost transmis vine si din partea tatalui, trebuie sa stii ca daca el are o gena purtatoare de cancer, acest risc a fost transferat si asupra ta. „Chiar daca tatal tau nu are cum sa dezvolte cancer ovarian si are un risc minim de a face un cancer la san, el poate sa fie purtatorul unei gene purtatoare de cancer care poate sa-ti fie transmisa”, spune medicul Barbara Goff, cercetator in domeniul cancerului ovarian.
Lipsa unei sarcini pe parcursul vietii, prezenta menstruatiei inainte de varsta de 12 ani sau urmarea terapiei de substitutie hormonala sunt trei factori care pot sa determine aparitia cancerului ovarian, avertizeaza Dr. Oz.
Potrivit Institutului American de Cancer, cele mai intalnite simptome ale cancerului ovarian sunt: durerile pelviene si abdominale, sangerarile vaginale inexplicabile, menstruatia neregulata, durerile inexplicabile de spate care se inrautatesc, starea de oboseala permanenta, balonarea, greata, voma sau lipsa poftei de mancare.
Daca factorii genetici nu ii putem modifica, cercetatorii au demonstrat ca atunci cand vine vorba despre cancerul ovarian conteaza ceea ce mancam. Numeroasele studii realizate de-a lungul timpului scot la iveala faptul ca trebuie sa evitam un consum ridicat de carne rosie si grasimi saturate (care se gasesc in toate produsele de origine animala: carne, oua, lactate) si sa ne bazam pe carnea de peste, fructe si legume proaspete, ceai verde.

Iata ce alimente sunt recunoscute pentru protectia pe care o ofera impotriva cancerului ovarian
 
1. Terciul de ovaz
Dr. Oz recomanda consumul unui bol cu terci de ovaz in fiecare dimineata la micul dejun. Contine fitochimicali care reduc riscul de cancer ovarian.

2. Spanacul
Contine o substanta numita kemferol care reduce cu 75% riscul de cancer ovarian. O salata preparata din frunze proaspete de spanac in amestec cu ceapa rosie, ardei rosu, rosii este bogata in niste substante numite flavonoizi care au un puternic efect anticancerigen. Alege de fiecare data la masa de pranz o salata de cruditati pe langa mancarea gatita pe care o consumi.

3. Broccoli
Atat broccoli, cat si conopida sunt recunoscute pentru efectul protector impotriva cancerului ovarian. Ambele contin diversi compusi care impiedica formarea substantelor chimice care favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase.

4. Ceapa
Contine o bogatie de substante anticancerigene si s-au facut numeroase studii care atesta faptul ca ceapa este printre cele mai puternice alimente care ne protejeaza de aceasta boala. In special ceapa rosie este recunoscuta pentru faptul ca reduce cu 60% riscul de orice tip de cancer. Retine ca ceapa trebuie consumata in stare cruda, deoarece prin fierbere se distrug substantele anticancerigene. Este recomandat sa consumi zilnic cate o jumatate de ceasca de ceapa.

5. Peste gras
Datorita continutul ridicat in acizi grasi omega-3, carnea de peste reduce riscul de cancer ovarian cu 30%, potrivit unor studii realizate recent. Este recomandat sa consumi saptamanal cate 2-3 portii de peste, cum ar fi somon, hering, sardine, macrou, cod. Cele mai bune modalitati de preparare sunt: fiert la abur si copt.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.