Studiul a fost efectuat pe 43 de participanti care erau implicati intr-o relatie amoroasa de mai putin de o jumatate de an.
Persoanele indragostite sunt mai putin capabile sa se concentreze si sa indeplineasca sarcini care cer atentie, arata un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Leiden, Olanda, si Universitatea Maryland, SUA.
Studiul a cuprins 43 de participanti care erau implicati intr-o relatie amoroasa de mai putin de o jumatate de an. Participantii au fost rugati sa indeplineasca un numar de sarcini in cursul carora trebuiau sa diferentieze, cat mai rapid posibil, informatia relevanta de cea irelevanta.
Cu cat erau mai indragostiti, cu atat participantii s-au dovedit mai putin capabili sa ignore informatia irelevanta. Astfel, intensitatea dragostei pe care o simteau era corelata cu capacitatea de a se concentra a persoanei respective. Nu s-a constatat nicio diferenta intre femei si barbati, din acest punct de vedere. Rezultatele studiului au aparut in jurnalul Motivation and Emotion.
Participantii au ascultat piese muzicale care desteptau sentimente romantice si au fost rugati sa se gandeasca la un eveniment romantic, pentru a le intensifica sentimentele.
Au completat, de asemenea, un chestionar cu ajutorul caruia a fost evaluata intensitatea sentimentelor de dragoste pe care le incercau.
In mod interesant, rezultatele acestui studiu, condus de Henk van Steenbergen, au fost intrucatva diferite de cele ale unor studii anterioare pe aceesi tema.
Studii precedente aratau ca abilitatea de a ignora informatia care distragea atentia era o conditie necesara pentru mentinerea unei relatii romantice pe termen lung. Asa-numitul control cognitiv exercitat asupra propriei persoane si capacitatea de rezista tentatiilor care ar fi putut ameninta relatia erau esentiale pentru o dragoste indelungata.
In acest nou studiu, insa, participantii se implicasera intr-o relatie romantica abia cu cateva luni in urma.
„Cand abia ai intrat intr-o relatie romantica, probabil ca iti este mai greu sa te concentrezi asupra altor lucruri, fiindca iti folosesti o mare parte a resurselor cognitive gandindu-te la persoana iubita. Pe de alta parte, pentru o dragoste durabila, intr-o relatie pe termen lung, pare esential sa fii capabil de un control cognitiv corespunzator”, a explicat Henk van Steenbergen pentru publicatia Science Daily.
In timp, gasirea unui echilibru intre controlul cognitiv mai puternic sau mai scazut se poate dovedi un factor fundamental pentru o relatie de succes.
Legatura dintre dragostea romantica si controlul cognitiv este un camp nou de cercetare, dupa cum spune Van Steenbergen.
Motivul pentru care dragostea romantica este asociata cu schimbari in ceea ce priveste controlul cognitiv este inca necunoscut. Ar putea fi vorba despre faptul ca indragostitii isi folosesc majoritatea resurselor cognitive pentru a se gandi la persoana iubita, ceea ce ii lasa fara resurse pentru indeplinirea unor sarcini mai plictisitoare. Dar e posibil si ca lucrurile sa stea invers: oamenii care au un control cognitiv mai redus ar putea incerca sentimente mai intense de dragoste decat cei care au un control cognitiv mai puternic. Cercetarile viitoare ar urma sa abordeze si sa clarifice aceasta problema.