Dreptul elevilor de a DECIDE, de la 14 ani, daca MERG la orele de RELIGIE. Si, DREPTUL de a-si EVALUA PROFESORII

Introducerea in scoala a unor fise de evaluare a cadrelor didactice, care sa nu fie semnate de elevi, dar si dreptul de a decide materiile optionale, sunt doua dintre drepturile pe care elevii le-ar putea castiga odata cu intrarea in vigoare a Statutului elevului.

Sunt deocamdata doar dorinte ale elevilor, propuneri exprimate de acestia in perspectiva introducerii acestora in Statutul elevului. Potrivit solicitarilor multor elevi, de la 14 ani adolescentii ar trebui sa decida singuri daca sa mearga sau nu la orele de religie. 
 
De patru ani este in asteptare statutul elevilor. Se vrea ca acesta sa cuprinda toate drepturile, dar si toate obligatiile copiilor si adolescentilor de pe bancile scolii. Pe lista elevii au mai inscris si propunerea de decontare integrala a transportului, dar si dreptul la manuale gratuite inclusiv pentru cei aflati in ultimii doi ani de liceu. Astfel de masuri ar reduce rata abandonului scolar, cred tinerii.
 
„Vorbim de asemenea de feedback-ul acordat cadrelor didactice. Exista foarte multe cazuri in care profesorii iau telefoane pentru o luna, un semestru exista sanctiuni, exista avertismente, mustrare, scaderea notei la purtare”, explica Horia Onita, presedintele Consiliului National al Elevilor.
 
„Ne dorim ca elevii sa isi poata exercita dreptul la protest prevazut de Constitutia Romaniei, astfel incat ei sa poata protesta si in perioada programului scolar, dar nu in incinta unitatii de invatamant. Mai este dreptul la o evaluare alternativa pentru elevii care sufera de un handicap provizoriu”, afirma si Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta.
 
Insa, elevii nu au in totalitate sustinerea parintilor in aceste demersuri. 
 
„Dreptul de reuniune si protest in scoala nu mi se pare deloc la locul lui pentru ca exista un regulament, exista un consiliu de administratie, exista reprezentant al parintilor si nu cred ca e nevoie sa ajungem la proteste in scoala sub o forma organizata”, e de parare  Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.
 

Expertii cred ca adoptarea Statutului elevilor ar putea fi un pas inainte in procesul educational.

 
„Eu, ca elev, sau ca reprezentant al elevilor as consolida trei aspecte nu copiem, nu chiulim si ne asumam de fiecare data greselile cand noi le comitem ca atare. As invita profesorii si parintii, pentru ca ei sunt mai adulti, ca sa zic asa, la a citi cu atentie si la a intra in acest joc din care ambele parti cu siguranta vor invata”, a declarat, pentru Digi 24, Marian Stas, expert in educatie.
 
Sefii din Ministerul Educatiei au promis ca documentul atat de asteptat de elevi ar putea fi finalizat pana in luna aprilie 2016.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.