DSP BOTOȘANI a pierdut procesul cu Sanatoriul de la Podriga

Decizia Curții de Apel Suceava este definită și obligă instituția care reprezintă Ministerul Sănătății în județ la plata pentru perioada cât Sanatoriul a funcționat cu bani din bugetul propriu și donații.

Magistrații de la Curtea de Apel Suceava a hotărât să mențină decizia instanței din Botoșani, de la sfârșitul anului 2017. Aceasta se referă la anularea deciziei Direcției de Sănătate (DSP) Botoșani de respingere a  autorizației sanitare de funcționare pentru Sanatoriul de la Podriga, care a funcționat o lună și jumătate fără acest document, între 18 mai și 30 iunie 2016. Lipsa acestei autorizații a oprit finanțarea Sanatoriului din partea Casei de Sănătate. Din acest motiv magistrații au hotărât ca unitatea medicală să primească despăgubiri în valoare de 8.030 lei pe zi, adică 330.000 de lei, reprezentând 10% din bugetul anual al DSP Botoșani.

Deşi decizia Curţii de Apel este una definitivă, conducerea Direcției a anunțat că o va ataca. Oricum, acești bani vor fi dați de Casa de Sănătate.

Totul a pornit în primăvara lui 2016, când DSP a refuzat emiterea autorizaţiei sanitare de funcționare pe motiv că Sanatoriul Podriga este alimentat cu apă neconformă. Abia în luna iulie a aceluiaşi an a fost emisă autorizaţia, după ce reprezentanţii Nova Apaserv au montat niște filtre speciale, care au costat peste 130.000 de lei. În tot acest timp unitatea medicală nu a mai primit bani de la Casa de Sănătate, conducerea Sanatoriului a decis continuarea activității cu fonduri proprii și din donații.

De la bun început, neautorizarea Sanatoriului Podriga a fost una plină de semne de întrebare. Pe lângă faptul că situaţia a apărut în campania electorală pentru alegerile locale, ceea ce a frapat a fost faptul că aceeaşi apă care se furniza la respectiva unitate să livra şi la o mulţime de şcoli şi grădiniţe din zona Săveniului, chiar şi a secţiei exterioare a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Săveni, în cazul cărora nu s-a decis însă neautorizarea sanitară.

Refuzul DSP, exprimat mai ales prin Silvana Tudorache, directoarea de la acea dată şi Felicia Beleca, şefa departamentului de supraveghere în sănătate publică, a adus proteste de stradă, intervenţii ale parlamentarilor, prefectului, preşedintelui CJ şi chiar implicarea ministrului Sănătăţii, toate însă fără ca cele două să fie înduplecate. Ulterior acestui scandal, şeful DSP a fost într-un fel forţat să demisioneze, după ce Ministrul Sănătăţii a dispus detaşarea timp de trei luni la Tulcea, medicul Silvana Tudorache depunându-şi imediat demisia.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.