Un intreg sir de probleme ale romilor dar si ale autoritatilor a fost ridicat luni la Prefectura in cadrul Grupului de Lucru ce dezbate situatia acestei etnii.
Reprezentanti ai romilor din toate cele 12 unitati administrative din judet ce au comunitati considerabile au solicitat sprijinul pentru reabilitarea locuintelor sociale din Saveni, Dorohoi si mai ales Botosani, s-au plans ca nu s-au angajat suficienti mediatori scolari sau sanitari, ca se impune construirea unor centre de permanenta medicala in anumite zone rurale, si ca, la scoala Baranca Cristinesti, spre exemplu, este nevoie de o centrala termica.
Extinderea retelelor electrice se impune pentru ca toate locuintele din Cosula sau Stefanesti sa aiba curent electric, in timp ce copiii din Cristinesti au nevoie de un microbuz pentru a nu mai merge pe jos 7 kilometri pana la scoala. In zona Cosula se cauta o solutie pentru copiii ai caror parinti pleaca toamna la munci agricole sezoniere si, neavand cu cine sa-i lase, acestia absenteaza de la scoala.
Cele mai aprinse discutii au fost, insa cele privind blocurile sociale din Parcul Tineretului al municipiului Botosani. O delegatie a locatarilor, prezenta in sala, s-a plans de conditiile oferite in imobile. „Nu ne putem face buletine la copii, pentru ca a expirat contractul de inchiriere. Locativa nu-l prelungeste ca am datorii. Am venituri de 200 de lei pe luna, alocatiile de la cinci copii. De unde sa platesc?”„Dar pentru ce sa platesc? Alea-s conditii? Un grup sanitar la 30 de familii? De ce sa platesc spatii comune precum uscatorul, daca in uscator locuieste altcineva care plateste si el acel spatiu”. „Eu am HIV SIDA si locuiesc intr-un spatiu pe unde trece conducta de canalizare si aia e vai de capul ei. Eu am venituri, as putea sa platesc alta locuinta. Dar nu mi se da.” sunt cateva dintre plangerile oamenilor.
De cealalta parte, directorul tehnic al Locativa a anuntat ca dupa finalizarea unei expertize se intentioneaza din nou reabilitarea grupurilor sanitare ale blocurilor din Parcul Tineretului.
Cifrele prezentate arata insa, si ca datoriile reprezentand chirii neplatite se ridica in total al 200.000 de lei, iar ca din totalul de 351 de romi care locuiesc in imobile peste 20% se afla acolo ilegal: fie traiesc in concubinaj, nu-si declara copiii ani de-a randul sau le-au expirat buletinele.
La discutiile din Sala Iorga a Palatului Administrativ a participat si Iulian Stoian, reprezentant al Consiliului European la Bucuresti, specialist care si-a anuntat disponibilitatea de a sprijini de la nivelul sau solutiile viabile pe care le va stabili Grupul de Lucru pentru urmatoarea perioada.