Daca nu ar fi durerea, nu am sti ca ceva este in neregula cu organismul, ca exista o probleme, mai importanta sau mai mica. Medicii avertizeaza ca sunt dureri care, daca nu ar fi ignorate, ar putea salva vieti.
Uneori, durerea te anunta ca In cazul urerea este sistemul de alarma care ne anunta ca ceva nu este in regula in organism. Afla de la doctorul Mehmet Oz care sunt durerile pe care le ignoram adesea, dar care trebuie sa ne trimita la un consult!
Atunci cand organismul te anunta, mai discret sau mai puternic, ca trebuie sa mergi la medic. Se stie ca o boala silentioasa, care isi face aparitia fara semne clare, fara dureri, este cancerul. Totusi sunt situatii cand anumite dureri dau semnalul de alarma, dar sunt ignorate de persoane care le resimt.
Mai ales cand sunt dureri persistente, care chinuie zi de zi, nu trebuie lasate fara un raspuns din partea noastra. Prezentarea la medic poate salva viata.
Sunt cateva dureri in spatele carora se poate dezvolta o tumoare canceroasa. Sunt dureri asociate cu dezvoltarea tumorilor si care pot sa apara in zona afectata sau sa radieze in alte parti ale corpului, explica medicul Mehmet Oz.
Intensitatea durerii depinde si de localizarea tumorii. De exemplu, o tumora localizata la creier va transmite semnale mai repede decat una care se dezvolta la nivelul abdomenului, deoarece aceasta din urma are mai mult spatiu pentru a se creste in dimensiuni.
Cele mai multe tumori dau semnale dureroase abia atunci cand ajung in stadii avansate. Dar aceasta nu este o regula.
Iata cateva dureri care pot semnaliza o tomora maligna:
1. Dureri puternice de spate
Cel mai frecvent, mielomul multiplu, o forma incurabila, rara si foarte agresiva de cancer al sangelui, care afecteaza maduva osoasa, se manifesta prin dureri puternice de spate, la care se adauga alte simptome, precum: fracturile si infectiile repetate, anemia, insuficienta renala, tasarea vertebrelor. In cazul multor pacienti, simptomele raman latente o lunga perioada de timp si se manifesta doar in momentul in care boala se afla deja intr-un stadiu avansat.
2. Durerea constanta in abdomen
Poate sa fie cauzata de cancerul de colon, iar colonoscopia este necesara pentru a depista polipii adenomatosi, care apar in faza initiala. Pentru a preveni acest lucru este necesar sa faci anual o ecografie abdominala, iar in cazul in care polipii sunt prezenti se recurge la un tratament si indepartarea lor.
Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca aceasta forma de cancer care afecteaza colonul si rectul este vindecabil daca se depisteaza la timp.
O ecografie abdominala poate sa depisteze boala in stadiu precoce.
Printre simptomele care pot anunta cancerul de colon se numara: sangele in materiile fecale, constipatia cronica, schimbarea consistentei materiilor fecale, scaderea in greutate si scaune de culoare neagra.
3. Durerea constanta in zona pelvina
Adica acea zona care cuprinde uterul, ovarele si vezica urinara. Desi in unele situatii simptomele de balonare, crampe abdominale si durerea sunt prezente la menstruatie, acestea pot sa anunte si o problema mai serioasa – cancerul ovarian. O problema in acest tip de cancer este aceea ca durerea apare in special atunci cand tumora ajunge in stadii avansate. De aceea este recomandat sa mergi anual la un consult ginecologic.
Alte simptome care pot anunta cancerul ovarian: distensie abdominala, urinari frecvente, sangerari post-menopauzale, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate, sangerari anale, balonare constanta.
4. Durere constanta de cap
Nu orice durere de cap pe care o resimti poate sa ascunda un cancer cerebral, ci anumite tipuri care persista. Pe masura ce tumora creste, durerea va fi resimtita mai intens si frecvent. Alte simptome care pot anunta cancerul la creier: durere de cap cronica dimineata la trezire, durerea de cap care te trezeste din somn insotita de stari de voma si ameteli, dar si schimbarile la nivelul senzatiilor tactile, vizuale si tulburarile de echilibru.
5. Durerea constanta la nivelul oaselor
Cancerul osos poate sa dea metastaze in alte organe, atentioneaza dr. Oz. Pe langa durere poate sa cauzeze: dureri de spate, fracturi, anemie, infectii frecvente, oboseala permanenta.
6. Durerea constanta in piept
Poate sa anunte dezvoltarea unei tumori la plamani, avertizeaza medicul Mehmet Oz. Tumorile localizate la nivelul plamanilor ingreuneaza respiratia si o fac sa fie dureroasa. Pe langa aceasta durere, alte simptome care pot anunta cancerul pulmonar sunt: tuse cronica cu sangerari, greutate in respiratie, raguseala si scaderea in greutate.