Virusul Ebola e capabil de mutatii care l-ar face de neoprit in drumul sau distrugator, si se pare ca o mutatie a fost deja facuta in ultimele saptamani. Oamenii de stiinta asteapta cu teama rezultatele analizelor catorva sute de probe de sange de la persoanele infectate cu Ebola, pentru a vedea daca acum virusul este mai contagios.
BBC News Online anunta ca virusul Ebola a suferit o mutatie, iar acest lucru ii ingrijoreaza pe cercetatori.
Cercetatorii de la institutul Pasteur din Franta analizeaza sute de probe de sange, in incercarea de a stabili daca virusul este mai contagios acum, decat era anul trecut.
Ebola a facut pana prezent zeci de mii de victime in Guineea, Sierra Leone si Liberia. Peste 22.000 de oameni au palit in fata febrei hemoragice, oamenii de stiinta fiind aproape mereu in impas in legatura cu noile modificari pe care le prezinta acest virus.
Dupa recoltarea mai multor probe de sange, s-a constatat ca virusul a suferit o mutatie ce poate deveni contagioasa.
Medicul Anavaj Sakuntabhai sustine ca modificarile virusului trebuie monitorizate la secunda, deoarece in functie de transformarile pe care le sufera virusul ce produce febra hemoragica, se schimba si tratamentul.
Medicul mai spune ca virusul a devenit si mai periculos in ultima perioada deoarece multe persoane care s-au dovedit a suferi de Ebola nu prezentau la inceput simptomele bolii (in termeni medicali acestea sunt cazuri asimptomatice).
Ceea ce nu s-a schimbat inca in privinta acestui virus fatal este modul de transmitere al acestuia: orice contact cu o persoana care prezinta simptome de Ebola sau a avut aceasta boala trebuie evitat. De altfel, tarile din vestul Africii se afla in carantina pentru a nu se permite extinderea acestui virus.
In luna februarie vom aflat cu totii daca virusul poate fi tinut cu adevarat sub control sau a devenit mai contagios, dupa ce vor aparea rezultatele finale ale examinarilor a peste 600 de mostre de sange preluate de la pacienti din Guineea. Organizatia Mondiala a Sanatatii noteaza ca virusul Ebola nu este la prima astfel de mutatie care sa il faca mai contagios: in primele 24 de zile de cand a izbucnit epidemia, virusul a devenit mai contagios in Sierra Leone.
Principala ingrijorarea este ca mutatiile ar putea face ca virusul sa devina transmisibil prin aer, ceea ce ar insemna ca numarul cazurilor de infectie ar exploda. Deocamdata insa nu exista indicii ca aceste mutatii au loc.
Rata de supravietuire a epidemiei este de 40%. Pana acum au fost inregistrate peste 22.000 de cazuri.