De ani de zile asistentii medicali cu scoala postliceala se chinuiesc sa gaseasca acea cale de echivalare a studiilor. Efort care in prezent isi are justificarea, diferenta de salarizare fiind destul de mare intre asistentii medicali cu scoala posticeala si cei cu studii superioare.
Pentru viitor apar insa mari semne de intrebare in ce priveste finalitatea acestor eforturi. Se pare ca noua grila de salarizare, cea pe care o prevede actualul proiect al Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar, nu mai confera avantaj financiar substantial celor care au studii superioare fata de cei cu studii medii.
Unii lideri de sindicat sustin chiar ca noua ierarhie a salariilor ar prezenta pericolul real de a apropia atat de mult salariile asistentilor medicali incat s-ar ajunge aproape de a se egala angajatii cu studii medii cu cei care au absolvit o facultate.
De altfel, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat in nenumarate randuri ca unul dintre obiectivele Legii salarizarii unitare a bugetarilor ar fi „corectarea disfunctionalitatilor din sistem”, prin aplicarea principiului „la munca egala, salarii egale”.
Legea nu este inca finalizata, iar sindicatele „se zbat” sa obtina unele modificari, au venit cu amendamente destul de numeroase, atragand atentia ca s-ar putea ajunge la alte inechitari, greu de suportat in sistemul sanitar.
De partea cealalta, decidentii nu par dispusi sa aduca in actul normativ modificarile cerute de sindicate. Iar la aceasta pozitionare ferma a decidentilor rapsunsul din partea sindicatelor este o amenintare actiuni de protest. Asta pentru ca sunt multe puncte controversate, „delicate”, in ceea ce priveste salarizarea pe viitor a personalului din sanatate. E drept ca, multe alte categorii de bugetari privesc cu oarecare invidie sanatatea, considerand-o o favorizata a sistemului bugetar din perspectiva Legii salarizarii unitare, asa cum se contureaza ea in proiectul actual.
Revenind insa la echivalarea asistentilor medicali, este de urmarit cu atentie ce se intampla cu Legea salarizarii, daca aceasta va oferi o motivatie pentru efortul de a porni pe deloc usorul drum al procesului de echivalare. Oare va merita acest efort?, se intreaba multi asistenti medicali, pe buna dreptate. Pentru ca iata, in linii mari, ce va insemna parcurgerea acestui drum al echivalarii, Articolul 174, alin.6, facand referire la creditele de studii transferabile obtinute in invatamantul postliceal sanitar, care vor oferi posibilitatea posibilitatea recunoasterii partiale a studiilor.
Articolul amintit are urmatoarea forma:
” (61) Absolventii scolilor postliceale sanitare cu diploma de bacalaureat pot continua studiile in invatamantul superior medical la programele de licenta „Asistent medical generalist”.
(62) Pentru continuarea studiilor in invatamantul superior medical la programele „Asistent medical generalist” absolventii scolilor postliceale sanitare cu diploma de bacalaureat trebuie sa se inscrie si sa promoveze concursul de admitere.
(63) Studentii admisi la programele de licenta „Asistent medical generalist” absolventi ai scolilor postliceale sanitare postliceale beneficiaza de recunoasterea partiala a studiilor prin sistemul de credite transferabile.
(64) Recunoasterea partiala a studiilor se face in baza unei metodologii convenite de universitatile de medicina si farmacie, aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale si care cuprinde criteriile generale.
(65) Universitatile isi elaboreaza metodologii proprii care sa cuprinda criterii specifice stabilite de senatele universitare. „
In multe cazuri asistentul medical cu studii superioare face aceiasi munca la fel cu cel care are postliceala sanitara.Insa, nu se poat compara ,un asistent medical cu studii superioare ,dar care nu are vechime (experenta) cu cel care are 10-20 ani vechime si care a lucrat mult timp in ATI,Chirurgie,Urgenta…Nu vad de ce trebuie retribuit mai bine ,in comparatie cu cel care are experenta mai mare.Parerea mea!