Aceștia au participat la o serie de activități din cadrul unui proiect Erasmus Plus organizate de Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Botoșani.
În perioada 13-17 iunie 2022 la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Botoșani s-au desfășurat ultimele activități din cadrul unui proiect Erasmus Plus, 15 elevi și 5 profesori din Republica Cehă, 5 elevi și 2 profesori din Turcia, fiind prezenţi la Botoşani, alături de elevi și profesori ai liceului botoşănean. Concomitent cu activitățile educative prevăzute pentru elevi, a avut loc și ultima întâlnire transnațională, desfășurată în format mixt-fizic și online.
Muzeul Județean Botoșani a fost partener, o parte din personalul muzeal sprijinind activitățile educative din Liceul Tehnologic Elie Radu.
„Mulțumim în special managerului dr. Aurel Melniciuc, șef-secție dr. Adela Kovács, muzeografului dr. Răzvan Ciobanu, referent Cristina Amăriuței-Ilau”, a ţinut să transmită Dana Forţu, coordonatorul proiectului.
Temele abordate în cadrul activităților organizate de Liceul tehnologic Elie Radu s-au referit în principal la geometria formelor – reprezentarea tiparelor pe ceramica și figurinele Culturii Cucuteni, cuprinzând o prezentare de tip lecție workshop susținută de Adela Kovács și prof. Constantin Isac, dar şi la tiparele geometrice pe iile tradiționale românești, prezentare și Workshop susținute de profesorii Dana Forțu și Constantin Isac.
Programul a inclus o vizită ghidată la Suceava unde partenerii au vizitat Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean.
Un moment emoționant a avut loc la ceremonia de decernare a certificatelor de participare, care a avut loc la Memorialul Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu.
Vizita muzeului de la Ipotești a fost urmată de o călătorie în zona Lacului cu nuferi, cu scopul de observare a biotopului special din acest areal.
Printre obiectivele turistice vizitate de către elevii și profesorii parteneri au fost clădirile din centrul istoric al orașului Botoșani, Muzeul de Etnografie și Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”. De asemenea, elevii au avut ocazia să desfășoare activități sportive la parcul Cornișa și în parcul Mihai Eminescu.
„În calitate de coordonator al proiectului doresc să mulțumesc colegilor și elevilor mei pentru ajutorul acordat în această săptămână – toți elevii mei sunt minunați, sufletiști și conștiincioși. A fost o săptămână minunată alături de partenerii și prietenii noștri din Cehia și Turcia și ne pare rău că proiectul se încheie, dar suntem siguri că vom mai colabora pe viitor în multe alte proiecte Erasmus Plus.”, a mai spus Dana Forţu.
Proiectul „Moștenirea Culturală Europeană: Resursă pentru Educație” are ca parteneri Organizația Culturală din Opava – Cehia, Școala Zakladni din Opava, Asociația de Artă și Cultură Paydas – Turcia, Liceul Ştiințific Kocasinan Sumer -Turcia, Liceul Tehnologic „Elie Radu” Botoșani – România, Muzeul Județean Botoșani, Eurinnet – Italia, Liceul de Stat „G. Lombardo Radice” – Italia.
Obiectivul principal al proiectului este descoperirea de noi resurse educaționale prin explorarea și valorificarea patrimoniului cultural tangibil și intangibil.
Prin proiectul ECHRE s-a realizat un parteneriat strategic, reunind atât școli, cât și organizații culturale, din 4 țări diferite, pentru a crea noi oportunități de învățare și colaborare intracomunitare, atât pe plan local cât și internațional.
În cadrul activităților prevăzute s-a accentuat asupra faptului că patrimoniul cultural nu cuprinde doar monumente istorice, muzee și instituții de artă și cultură, dar și toată bogăția tradițiilor și meșteșugurilor tradiționale, specifice fiecărei comunități în parte.