Elevii acuza incercarea de a se pastra conducerile scolilor sub control politic

Consiliul National al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) apreciaza initiativa Ministerului Educatiei de a organiza concursuri pentru ocuparea functiilor de directori de scoli ca fiind necesara dezvoltarii sistemului de invatamant preuniversitar si critica incercarile anumitor politicieni de a pastra inregimentarea politica a scolilor, bazata nu pe competente, ci doar pe interese politice.

„La opt ani de la ultimul concurs, directorii scolilor din Romania vor fi alesi pe criterii obiective, dupa ce isi dovedesc aptitudinile manageriale, concurs organizat conform Metodologiei elaborate de un grup de lucru din care au facut parte si reprezentantii elevilor care a fost aprobata de ministrul educatiei. Generatiile din ultimii ani au avut parte de directori numiti politic, in baza unei ironice „detasari in interesul invatamantului””, se arata intr-un comunicat emis de Consiliul National al Elevilor.
 
Elevii sustin ca „toate partidele politice care au fost la guvernare si nu au organizat concursurile pentru directori cand era necesar sunt partase la stagnarea sistemului de invatamant romanesc in zone celor mai slab performante sisteme educationale din Europa”.
 
„Consideram ca incercarea doamnei Ecaterina Andronescu, presedinte al Comisiei de Invatamant a Senatului Romaniei si fost ministru al educatiei, de a solidifica prezenta si puterea politicului in scoala romaneasca, invocand motive puerile si tendentioase reprezinta un atac la adresa dezvoltarii sistemului nostru de invatamant”, se mai arata in documentul citat.
 
CNE sustine ca nu exista argumente temeinice pentru amanare concursurilor, „avand in vedere ca era imperios sa se organizeze cu mult timp in urma si ca aptitudinile testate tin in mare masura de capacitatile manageriale dobandite in timp”. 
 
„Concomitent, trebuie avut in vedere faptul ca ipoteza imposibilitatii pregatirii pentru examen a directorilor actuali ar demonstra, implicit, ca acestia nu au asimilat cunostinte pe care trebuie sa le aplice din functia pe care o detin in prezent, si deci inerent ar trebui schimbati din functie”, potrivit comunicatului emis de Consiliul National al Elevilor.
 
„Este profund eronat ceea ce se intampla la momentul actual, prin prisma faptului ca inca o data reprezentantii politici isi vad propriile interese de partid, nerespectand etica si decenta profesionala. Tragem un semnal de alarma ca in cazul in care acest amendament este aprobat, Senatul Romaniei va da inca o lovitura dura educatiei din Romania. Evident, organizarea concursurilor in 2017 ar fi de bun augur pentru partidele care ar dori sa fie atunci la guvernare si sa le organizeze dupa bunul lor plac. In cazul in care amendamentul va trece de plenul Senatului, ne vom adresa Presedintelui Romaniei pentru reexaminare”, a declarat Vlad Ștefan, presedintele Consiliului National al Elevilor.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.