Avertismentul vine din partea Societatii Americane de Cancer.
Poti face cancer de la masina care a stat in soare este mesajul de celor de la Societatea Americana de Cancer.
Acestia sustin ca suprafetele de plastic din masina expuse la caldura soarelui elimina un nivel periculos de benzen – o substanta cancerigena.
Reprezentantii acestei societati recomanda ca sa se deschida ferestrele masinii inainte de a se folosi sa folosi aerul conditionat.
„Deschideti portierele/ferestrele pentru un timp, apoi intrati in masina, si abia dupa cateva minute, porniti aerul conditionat. Va rugam sa nu porniti aerul conditionat, de indata ce intrati in masina”, este mesajul Societatii Americane de Cancer.
Conform cercetarilor, tabloul de bord al masinii, scaunele, conductele de la aerul conditionat, de fapt, toate obiectele din vehicul sunt din material plastic si expuse la caldura de la lumina soarelui, emit benzen, o toxina care cauzeaza cancer. O substanta cancerigena mare.
„Nu dai importanta la mirosul de plastic incins din masina ta, pentru ca te grabesti. Benzenul cauzeaza cancer la oase, cauzeaza anemie si reduce celulele albe din sange. Expunerea prelungita poate provoca leucemie si creste riscul unor forme de cancer. Acesta poate provoca, de asemenea, avorturi spontane la femeile gravide. Nivelul acceptat de benzene este de: 50 mg”, au mai precizat cei de la Societatea Americana de Cancer.
O masina parcata, intr-un spatiu interior, cu ferestrele inchise, va contine 400-800 mg de benzen, adica de 8 ori nivelul acceptabil.
Daca masina este parcata in aer liber in soare, la o temperatura de peste 20 de grade C, nivelul de benzen ajunge pana la 2.000 – 4.000 mg, de 40 de ori peste nivelul acceptabil.
Oamenii care intra in masina, pastrand ferestrele inchise, in cele din urma vor inhala cantitati excesive de toxine benzen.
Benzenul este o toxina care afecteaza rinichii si ficatul. In plus, aceasta substanta toxica este se elimina foarte greu din organism.
„Va rugam sa deschideti ferestrele si usile de la masina voastra, asteptati un timp pentru evacuarea benzenului din interior, inainte de a patrunde in habitaclu”, a fost recomandarea specialistilor de la Societatea Americana de Cancer.
Comments are closed.