Focuri scapate de sub control

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale fara respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor continua sa aprinda campurile din judeţul Botosani.

Numai in prima zi din aceasta saptamana, pompierii botosaneni au intervenit pentru stingerea a doua incendii de vegetatie uscata izbucnite, in mai putin de o ora, pe raza comunelor Rachiti si Trusesti.
 
La Trusesti, exista pericolul de extindere a flacarilor la o plantatie de arbori.
 
Pentru stingerea acestora si inlaturarea efectelor au intervenit, in total, peste 20 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani,  membrii ai serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta si cetateni.
 
Pagubele au fost estimate la aproape 5000 lei.
 
Au fost protejate de foc bunuri materiale in valoare de cca. 350.000 de lei.
 
Avand in vedere ca evenimentele cu foc au fost generate ca urmare a nerespectarii masurilor de prevenire a incendiilor pe timpul arderii resturilor de vegetatie uscata, I.S.U. Botosani reaminteste cetatenilor ca arderea miristilor, stufarisurilor sau vegetatiei ierboase se realizeaza numai dupa indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
 
–  obtinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primarii;
–  obtinerea acceptului autoritatii competente pentru protectia mediului;
–  informarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta;
–  realizarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului.
 
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizarii terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea in gramezi a vegetatiei uscate in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata. 
 
Este interzisa executarea arderii in zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la constructii ori la retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. 
 
Se recomanda, de asemenea, curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de cinci metri si  desfasurarea arderii numai pe timp de zi. 
 
Mai mult decat necesare sunt asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanenta a arderii si stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.