Fructele deshidratate au in general aceleasi beneficii importante oferite si de fructele proaspete. Continutul de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti ramane aproape intact dupa deshidratare. Afla care sunt cele mai sanatoase fructe deshidratate si ce boli previn.
Deoarece fructele isi micsoreaza volumul de aproximativ 4 ori atunci cand sunt uscate, este important sa iti calculezi cu atentie portiile de fructe deshidratate, deoarece numarul de calorii ramane acelasi.
Evita fructele uscate care sunt aproape intotdeauna confiate si au un adaos de zahar nedorit, ca ananasul, banana si pepenele, dar bucura-te de efectele benefice oferite de alte fructe deshidratate asupra sanatatii, scrie sanatate.ele.ro.
Stafide
Bogate in fibre, stafidele nu contin grasimi, dar ofera mult calciu si bor, iar ambele au efecte puternice in prevenirea scaderii densitatii oaselor. Din acest motiv, stafidele sunt excelente pentru prevenirea osteoporozei.
Merisor uscat
Fructele uscate de merisor contin adesea indulcitori, motiv pentru care este indicat sa le alegi pe cele cu nivelul cel mai scazut de zahar sau sa le deshidratezi chiar tu. Merisorul contribuie la scaderea riscului de infectii urinare, problema recurenta pentru multe femei, iar unele studii arata si ca incetineste cresterea tumorilor.
Prune uscate
Bogate in fibre, vitamina A si potasiu, prunele uscate sunt folosite de mult timp in tratarea constipatiei. In plus, contin si beta caroten, antioxidant care poate juca un rol important in prevenirea artritei si a cancerului la colon.
Caise uscate
Continutul ridicat de potasiu din caisele deshidratate recomanda aceste fructe pentru prevenirea cresterii tensiunii arteriale. Antioxidantii din caise pot avea insa si un rol de prevenire a cancerului la plamani, laringe si esofag.
Curmale uscate
Sunt foarte dulci, dar zaharurile din curmale se metabolizeaza incet, deci nu ridica rapid glicemia si iti ofera energie pentru mai mult timp. Curmalele deshidratate pot preveni anemia si constipatia, iar unele cercetari arata ca reduc riscul de cancer abdominal.
Cirese uscate
Cu un nivel de antioxidanti mai ridicat decat alte fructe deshidratate, ciresele pot preveni numeroase afectiuni inflamatorii: de la durerile musculare care apar dupa un efort fizic pana la artrita si guta. In plus, ciresele uscate contin si cantitari mari de fibre si acid folic.
Afine uscate
Bogate in vitaminele A, B si E, afinele deshidratate contin si calciu, potasiu, fier si fosfor. Capacitatile antioxidante ale afinelor pot contribui la prevenirea dezvoltarii cancerulului si ajuta organismul sa lupte si cu numeroase infectii.
Smochine uscate
Cu un continut ridicat de fier si acid folic, smochinele pot fi cea mai buna cale de a preveni anemia atunci cand nu mananci prea multa carne. Absorbtia fierului este accelerata de vitamina C, motiv pentru care aceste fructe au efectul maxim in combinatie cu citrice sau suc de citrice.
Mango uscat
Sursa excelenta de acizi grasi Omega-3 si Omega-6, mango are si un continut ridicat de fier. Chiar si deshidratat, acest fruct poate avea un efect puternic de prevenire a cancerului la san si la colon.