FRUCTELE pot deveni „bombe” otravitoare

Si medicii, si nutritionistii ne sfatuiesc sa mancam cat mai multe fructe si legume, pentru ca sunt sanatoase. Paradoxal insa, unele dintre acestea sunt adevarate bombe cu otravuri.

Pentru a creste productia, cultivatorii stropesc plantele cu pesticide, iar frunzele si fructele absorb substantele nocive.

Departamentul guvernamental de agricultura din SUA a publicat recent o lista cu fructele si legumele care contin cel mai ridicat nivel de pesticide. Acestea trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate sau chiar curatate de coaja.

Capsunele

Acoperite cu o pielita foarte permeabila, care le ajuta sa absoarba umezeala, capsunele „inghit” ca un burete si toate otravurile cu care sunt stropite. Nu mai putin de 53 de substante toxice au fost descoperite, la analize, de cercetatorii americani. Trebuie spus insa ca au fost analizate fructe provenite din productiile de masa, nu crescute in gospodarii sau la marginea padurii.

Telina

Aceasta absoarbe toate pesticidele rezultate din stropirile agricole. O singura frunza de telina poate contine 13 substante toxice, iar o planta (frunze plus radacina), peste 50 de agenti chimici nocivi pentru organism.

Piersicile

Piersicul e parazitat de numeroase insecte, iar stropirea pomului cu insecticide este necesara. Problema e ca din cauza perilor fini cu care sunt acoperite, piersicile retin toate aceste substante nocive – peste 50 la numar. Se pare ca nici spalarea fructelor nu indeparteaza agentii chimici prezenti in coaja, asa ca este indicata curatarea lor.

Ardeiul gras

Folosit des pentru salate si gustari, ardeiul gras trebuie bine spalat inainte de a fi pus pe masa. Testele au indicat un nivel ridicat de toxicitate la suprafata lui, biologii numarand peste 50 de agenti toxici. Majoritatea pot fi insa indepartati prin spalarea cu apa.

Spanacul

Pentru a fi aspectuos, spanacul e stropit frecvent cu substante menite sa alunge insectele. Frunzele sale ascund in incretituri 45 de tipuri de pesticide diferite.

Merele

Pentru ca e predispus la un numar mare de boli si e atacat de multe insecte, marul e foarte greu de intretinut si necesita stropiri frecvente cu insecticid. La maturitate, fructele sale contin peste 40 de agenti chimici, pe care nici cel mai riguros spalat nu ii poate indeparta in totalitate.

Afinele

Membrana permeabila care acopera micile fructe lasa sa patrunda in pulpa afinelor o multime de pesticide. Majoritatea acestora provin din ploi si din sol, pentru ca tufisurile sunt foarte rar stropite cu astfel de substante.

Cartofii

Coaja de cartof nu ar trebui consumata sub nici o forma, sustin cercetatorii, deoarece inmagazineaza toate chimicale cu care planta este stropita la radacina, pentru ca tuberculii sa nu fie atacati de paraziti. Prin urmare, renuntati la cartofii copti in coaja!

Ciresele

Cu o coaja la fel de subtire ca afinele, ciresele sunt si ele sunt pline de chimicale. Cele mai periculoase sunt cele din livezile marilor ferme, unde producatorii incearca sa obtina fructe aspectuoase, dar nu neaparat de calitate, si stropesc culturile cu mai multe tipuri de pesticide.

Strugurii

La contactul cu boaba de strugure, pesticidele intalnesc o bariera minima, formata dintr-o pielita fina. Toxinele se depoziteaza luni bune in gustoasele fructe, care ajung direct pe masa sau intra in compozitia vinurilor.

Ce boli poti face de la pesticide

Pesticidele din fructe si din legume duc, in timp, la mari probleme de sanatate. Se poate ajunge la toxicitate hepatica, la blocaj renal, daca otravurile se acumuleaza in rinichi, la boli ale tiroidei (cele mai expuse, in acest caz, sunt femeile), la infertilitate, afectiuni respiratorii si chiar cancer. Gravidele trebuie sa spele foarte bine sau chiar sa curete fructele si legumele, pentru ca substantele chimice cu care sunt stropite afecteaza fatul, putand duce la malformatii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.